Обща информация

Щраусови видове

Pin
Send
Share
Send
Send


Щраусът е изключителен представител на своя клас. Тя има крила, но не може да лети. На лапите му има само два пръста, което е изключение за птиците.

Щраусът е най-големият член на своя клас. Най-ярките му представители достигат тегло над 156 кг, а техният растеж е 2,7 м. Въпреки това, обичайният, най-често срещаният щраус тежи само 50 кг. В същото време, жените са малко по-малки от мъжките.

Щраусът има плътна структура. Тя има дълга удължена шия и малка глава, върху която има 2 красиви очи, оградени от дебели мигли. След това главата плавно се превръща в сплескан клюн с натрупване на кератинизирана тъкан.

Вместо по-голямата част от гръдната кост, която е обичайна за целия клас птици, щраусът има дебел участък от кожа без пера на това място. Тя е доста слабо развита и образува така наречения калус, който служи като опора, докато птицата лежи на земята.

Задните крайници на щрауса са представени от мускулни крака с два пръста. На една от тях има копито, което помага на птицата да започне по време на бързо бягане. Предните крака са представени от крила с два пръста и дълги нокти на всеки.

Щраусът има невероятно оперение. Това е къдрава, хлабава пера, разпръсната равномерно по цялото тяло. Изключения са: врата, главата и краката. Те нямат обичайното оперение, но има малък пух.

За да се различи женската от мъжката е достатъчно лесна за оцветяване. Първият е избледнял, невидими пера от сиво-кафяв цвят. Крилата и опашката са боядисани в бяло. Мъжът има благороден черен цвят, а опашката и предните крака са чисто бели.

Хранене на щрауси

Щраусите са невероятни не само за тяхната структура, но и за техните хранителни навици. Те са всеядни. Младите пилета ядат само животинска храна. Възрастните са по-малко капризни.

Те могат да ядат растения, семена, трева. Въпреки това, нито един от техните представители няма да се откаже от гризачи, различни насекоми или остатъци от храна на големи хищници.

Какво ядат бързоногите птици?

Щраусите са всеядни. Разбира се, основната храна за тях е растенията (семена, плодове, цветя, млади издънки), но те могат да изядат остатъците от храна за животни зад хищник, а понякога ядат насекоми, гризачи и влечуги. Що се отнася до питейната вода, и тук щраусите не са много капризни. И възможно ли е да бъдеш капризен, да живееш в гореща Африка? Следователно, птичият организъм е адаптиран към рядкото пиене и толерира добре.

Голям нанду

Как се размножават щраусите?

По време на брачния период мъжките щрауси се обграждат с "харем" от 2 до 4 жени. Но преди да събере толкова много "булки", мъжете трябва да привлекат вниманието им: те променят цвета на оперението си до по-светло и започват да правят силни звуци.

Всички оплодени женски от "мини-харема" слагат яйца в общото гнездо. Въпреки това, мъж с избраната си (една) жена е ангажиран с видене. Яйцата от щраусите са много големи, със силна черупка.

Пиленцата, които са дошли на света, вече виждат и могат да се движат. При раждането теглото им е малко повече от един килограм. Още на следващия ден след появата на яйцето децата отиват да си набавят храна с възрастен мъж (баща). Продължителността на живота на щраусите е около 75 години!

Казуар Мурука

Естествени врагове на щраусите

Подобно на други птици, яйчните съединения стават по-уязвими сред щраусите. Шакалите, хиените и големите хищни птици могат да ги нападнат. Просто родени пилета могат да бъдат лесна плячка за лъвове, докато хищниците не се вглеждат в възрастен щраус, защото можете да получите силен ритник или дълбока драскотина с твърд нокът.

Вярно ли е, че щраусът зарови главата си в пясъка или откъде идва тази слава?

Факт е, че при инкубация на пилета, женската „разпространява“ главата и шията на земята в случай на опасност, като по този начин се опитва да стане по-малко забележима. Но този трик се използва не само от женски пилета, както правят почти всички щрауси, когато се появи хищник. А от страна изглежда, като че ли главата "е напуснала" в пясъка.

Щраусови видове

  • Този африкански щраус. Намира се в Африка, Сахара, Мавритания и някои други райони.
  • Американски подвид. Той се предлага в две разновидности: Нанда на Дарвин и Голямата Нанда.
  • Cazuar (вид - обикновен cazuar и cazuar muruka) и emu (единственият вид).
Пиле с щрауси

Това е интересно!

Според зоологическите правила, щраусите принадлежат към реда на бягане на птици, а също и на плоски гърди или бескили. По поръчка на щраусови щрауси единственият вид е африканският щраус.

Подвид на африканския щраус обитава: Мали (бербер) - в Северна Африка, Масаи - в Източна Африка, Сомалия - в Етиопия, Кения и Сомалия. Някога имаше още два подвида на африканския щраус - южноафрикански и арабски, вече изчезнали. Мъжките африкански щрауси могат да бъдат с височина над три метра, а теглото - до 150 кг.

Групата от нандообразни включва рода Nandu, живеещ в Южна Америка. Състои се от два вида - северен нанду и длиннооклюви, или Дарвин, нанду. Северна рея (голяма рея) може да бъде висока 150-170 cm и да тежи 25-50 kg.

Класификация на плоски гърди

Третият отряд - казуарифа. Мястото им на пребиваване е Северна Австралия и Нова Гвинея. Това включва две семейства - casuar (вид - обикновен cazuar и cazuar muruka), и emu (единственият вид). Казуарите живеят на остров Нова Гвинея и на най-близките острови. Казуарите достигат височина от 150-170 см и тегло 85 кг.

Ему живее в Австралия и на остров Тасмания. Неговата височина до 180 см и тегло до 55 кг.

Страусите също включват единствения под-ред на кивито. Киви - жител на Нова Зеландия. Тази птица е джудже в сравнение с щраусите. (височина - 30-40 см и тегло - 1-4 кг). Отличителна черта на киви - 4 пръста.

Описание на външния вид и характеристиките

Щраусите са надарени с много големи размери на тялото. Живото тегло на птиците достига 150 кг, а растежът е около 2 метра. Щраусът има мощни крайници и масивна врата. Крилата са леко повдигнати спрямо тялото. На главата са очите, които оформят дългите мигли. Пера на щрауси са къдрави, но костюмът е различен. Тя зависи от пола и вида, към който принадлежи птицата.

Днес, за да се срещне с пернат красавици, не е необходимо да отидете в далечна Африка, можете спокойно да посетите ферма щрауси, които са много в Русия.

Страусите напълно нямат способността да летят, но ако възникне непредвидена опасност, то може да избяга от нея, развивайки много прилична скорост - около 70 км / час. Птиците се отглеждат в групи от по няколко индивида, в природата с различни тревопасни животни често съжителстват с тях.

В естественото местообитание на щраусите се характеризира с всеядност. Горещият климат не благоприятства растежа на различни деликатеси. Предпочитаната храна е растителност, но в същото време птиците могат да получат остатъците от яденето на месоядните от савана. Ако възникне такава нужда, птицата ще може да се справя без храна. Това се отнася и за питейната вода.

С началото на брачния период има по няколко женски на мъж. След успешно оплождане всички яйца се слагат в общото гнездо. Бащата на семейството инкубира потомството, оставяйки жената, която е привлякла повече от други, да помогне.

Средното тегло на щраусова риба, когато е родено, е 1000 грама. Тъй като едва се излюпват, пилетата могат да се движат нормално, да виждат перфектно и след 24 часа могат самостоятелно да се хранят.

Развъждането на щрауси в плен включва спазването на определени условия, които включват подходяща грижа. В този случай индивидите живеят перфектно до 70-годишна възраст. Най-често в стопанствата на тези птици се отглеждат за производство на яйца и перо, което има висока цена. Също така има голямо търсене на месо и дъбилни материали. Не по-малко популярни са раси с участието на щрауси и конна езда на тези птици.

Африкански щрауси

Самата порода може да бъде разделена на четири разновидности:

  • черен африкански
  • Намибия,
  • Зимбабве,
  • Masaai.

Най-агресивният характер има последните подвидове. Но тук животновъдите намериха изход: да отглеждат птици с добри показатели в месните продукти, те пресичат Масай със зимбабвийската порода. Външният вид на африканския щраус няма да остави никого безразличен поради своята красота. В цвета на перата има бял и черен цвят.

Съхранявайте тези птици е необходимо при температурен диапазон от +22 до +36 градуса. Уверете се, че сте построили голяма зона за падоки и зимни помещения. На първо място, експертите извадили щраусите, за да получат от тях красиво производство на перушина и износоустойчива кожа. Дълго време, в непосредствена близост до хората, огромните птици лесно се опитат да се опитат и да влязат в контакт със собственика си.

До днес учените не са стигнали до консенсус за близкото родство на нанду с черния африкански сорт. Външно тези птици са много сходни, средното тегло е около 30 kg, а височината е 130 cm.

Отличителна черта е липсата на пера на главата и шията, а цветът на перата върху тялото има характерен сив цвят. Тези щрауси предпочитат да ядат фураж от растителен произход.

Първата разлика от другите е в необичайния цвят на оперението. Той е сив или кафяв. Птиците заемат второ място в необичайно високия си растеж. Втората отличителна черта е липсата на крила и недостатъчно развитие на скелета. Сред експертите няма много хора, които могат да различат птиците по пол, търсейки само външния вид.

Подобно на други щрауси, те се спасяват от опасността от бягство и могат да достигнат скорост до 60 км / ч. Емусът се счита за всеяден, има спокоен темперамент и лесно се свиква с хората.

Производителна характеристика

В дивата природа, за повечето щрауси, е обичайно да започнат яйцеклетки на възраст от 4 години. Но когато съдържанието на фермата, този период се намалява наполовина.

Ползите от отглеждането на щрауси могат да се видят в следния пример:

  • птиците имат добра продукция на яйца - до 80-100 броя на сезон продуктивност,
  • средно тегло на яйцата до 2 кг
  • инкубационен период от 42–45 дни,
  • женските се характеризират с висока производителност до 35-годишна възраст,
  • мъжете са с 5 години повече
  • Степента на раждаемост на яйцата е 90%.

Важно е да знаете

Въпреки че щраусите се отнасят добре с хората, по време на размножителния период мъжете показват враждебност, която е необичайна за тях в нормални времена. През този период персоналът на фермата трябва да е наясно и да спазва мерките за безопасност. За да успокоят мъжките, те използват специални куки, с помощта на които птиците се изсипват до земята, за да ги дезориентират. Ако това не помогне, тогава можете да затворите главата на производителя, използвайки торба с плат, която оставя специален слот за клюна.

Какво трябва да знаете за храненето на младите?

След раждането на Щраусите, експертите съветват да не им се дава храна. За насищане с висококалорични вещества, те използват жълтъка вътрематочна торбичка, чийто запас е достатъчен за 3 дни. От четвъртия ден можете да дадете фино нарязано зелено смесено със смесени фуражи, предназначени за пилета.

Щрауси от щрауси

Щраусът е най-голямата птица в света, средната му височина достига 2-2,5 м, а теглото - 150 кг. Той има дълъг врат без пера, тялото му е покрито с големи къдрави пера, той не знае как да лети, но работи забележително, развивайки скорост над 50 км / ч. Цветът може да бъде различен при индивиди от различни породи. Родината и основното местообитание на птиците са Африка и Австралия. В нашите географски ширини има ферми за щрауси, в които се отглеждат основните селскостопански породи.

Намибия

Този вид е сходен с черните щрауси, но има по-малки размери: средната височина на индивида е около 2 м, теглото му е до 70 кг, а мъжките често са по-малки от женските. Особеност на цвета е синята врата, оперението е рядкост. Саваните са любимото местообитание за породата, с изключение на особено сухите райони. В същото време птиците са способни да понасят топлина до + 50 ° С, независимо регулирайки преноса на топлина.

Средното производство на яйца е около 40–45 яйца на сезон с тегло 1,1–1,5 кг.

Зимбабве

Такава птица не е по-малка по размер от черния си брат: височина - около 2–2,5 м, мъжко тегло - 150 кг, женски - 120 кг. Този вид синя кожа на шията и краката и клюнът на тъмно сив оттенък.

Като ярък представител на африканската порода, сортът Зимбабве има добра продукция на яйца: 40-50 броя на сезон, като същевременно дава много големи екземпляри с тегло 1,5–2,1 kg.

Тази порода е само наполовина опитомена, защото птицата се разделя слабо с хората. Тя живее в Източна Африка. Според външните характеристики този тип е подобен на класическия представител на африканската порода, но скалпа, шията и краката имат розово-червен оттенък. Страусите на Масай са с много ниска производителност и при птицевъдството се използват само за преминаване, за да се получат по-продуктивни и гъвкави животни.

Според характеристиките си австралийският вид може да се припише както на щраусови, така и на казуарни. Това е голяма птица, издигаща се до 170 см и с тегло около 55 кг. За разлика от обикновените щрауси, той има три лапи и няма пикочен мехур. Оперението е космат, по-скоро като вълна, цветът на покритието варира от сиво до тъмно кафяво с кафяви пръски. Трябва да се отбележи, че мъжките и женските от тази порода са почти неразличими по външен вид. Производството на ему яйца е средно, като за една пола женската носи 7–8 яйца от тъмно син цвят, по 700–800 г, които мъжът инкубира за 55–60 дни. По отношение на ефективността, ефикасно е да се разрежда ему за месо, което има много ниско съдържание на мазнини (около 1,5%) и е диетично.

Американският вид щраус, най-малкият член на семейството: средната му височина е не повече от 1,5 м, а теглото му рядко надвишава 40 кг. Живее в Южна Америка, Чили, Бразилия. Външно Nandu прилича на африкански стипендианти в структурата и характера на оперението, но тяхната отличителна черта е липсата на пера на шията и главата, а цветът на перата има равномерно светлосив цвят. Въпреки сравнително малкия си размер, тази порода има добро производство на яйца: до 18-20 яйца в съединител, тежащи 1,2–1,3 kg, с диаметър до 15 cm.

Какво порода е най-добре да се размножават

Развъждането на щрауси ще бъде икономически изгодно, ако ясно дефинирате какви цели преследвате: получаване на яйца, месо или без отпадъци. Освен това е важно да се помни, че птиците от различни породи имат различни темпераменти и изисквания за условията на задържане. Коя порода е най-подходяща за домашно развъждане? Обмислете няколко опции:

  1. Ако целта на отглеждането на домашни птици е да се получи месо, тогава ему е най-подходящо за неговите характеристики: те са доста големи, освен това месото им има висока хранителна стойност.
  2. В случая, когато целта на отглеждането на щрауси е да се вземат яйца, си струва да се погледне породата Нанда. Тези птици не са твърде причудливи, малки, но са в състояние да осигурят редовно и изобилно полагане на яйца.
  3. Несъмнените любими фермери смятат африканския щраус. Тази порода има не само висока продуктивност, но и гъвкавост: не само яйцата и месото се използват за различни цели, но също и кожата на птиците, перата и мазнините. В допълнение, представители на тази порода живеят много дълго и имат послушен характер, което е важно, когато съдържанието във фермата.

Особености при отглеждането на щраусите у дома

На пръв поглед може да изглежда, че отглеждането на щрауси е сложен процес, но на практика се различава малко от всеки друг вид птицевъдство, но е необходимо да се вземат предвид основните изисквания за жилищните условия.

Страусите традиционно съдържат една от трите схеми:

  1. Интензивно - включва отглеждането на щрауси в ограничена област под постоянния надзор на земеделските работници.
  2. Обширни - птиците получават пълна свобода в голяма, но ограничена област.
  3. Полуинтензивните - съчетават първите две схеми и включват ходене на птиците в голямо пространство, но под контрола на човека.

Най-често се използва полуинтензивна схема, защото тя е най-удобна за собственика и позната на птиците.

В този случай трябва да се спазват основните условия за задържане.

  • Щраусите организират просторна къща в размер на 10 квадратни метра. м на едно лице, стените на помещението се затоплят, изключват се течения, но осигуряват добра вентилация,
  • помещение птичника и загон для выгула обязательно должны выходить на южную сторону, при этом у стада должны быть укрытия на местности, где они могут спрятаться от зноя или осадков,
  • важно, чтобы в загоне для страусов росла зелень, которой они будут питаться, в противном случае придётся предоставлять им свежескошенную траву,
  • птицы нуждаются в регулярном и разнообразном питании, включающем в себя: зерно, зелень, овощи, фрукты, мясо-костную муку, гравий, витаминные добавки в период кладки,
  • в загоне не должно быть мусора, который птицы могут поедать,
  • Наложително е превантивната ваксинация на добитък под надзора на ветеринарен лекар да се извършва за превантивни цели.

И така, разглеждането на въпроса за развъдните характеристики на щраусите дава възможност да се оцени осъществимостта на този вид дейност и да се направят изводи. Една ферма за щрауси включва големи инвестиции в началния етап, но с подходящо и компетентно жилище за домашни птици това може да стане наистина многообещаващ и печеливш бизнес.

Най-известната порода щрауси

Думата „щраус“ се превежда от гръцки на руски като „врабчева камила“, точно това обозначение доставя много характеристики на тази птица.

Разграничават се следните породи щрауси:

• Африкански щраус.
• Странджа Нанда.
• Страусов ему.

Африкански щраус. Говорейки за щраусите, най-напред африкански щраус идва на ум, според съвременната класификация, това е единственият истински вид щрауси, които съществуват на планетата днес. Останалата част от породата не може да се припише на щраусите, по принцип те се наричат ​​само най-близките му роднини.
Африканският щраус има голям размер, височината му може да се сравни с височината на възрастен жребец, който е малко повече от два и половина метра. Теглото на африканския щраус често може да надвишава един и половина центнера.

Африкански щраус

Разполага с африкански щраус:

- макар че щрауса принадлежи на птици, той не знае как да лети. Работата е там, че костите му не са достатъчно кухи, което не му позволява да се издигне във въздуха, още повече, че щраусът няма кил,
- Щраусът може да работи изключително бързо, за такава височина и тегло,
- наличието на щраусова малка глава, в сравнение с останалата част от тялото. В такава глава не може да се побере голям мозък, така че птицата не е твърде умно, но има очи, които са признати за една от най-големите, които могат да бъдат намерени при животните
- Друга отличителна черта на щрауса е наличието на два пръста на крака, единият от които е увенчан с страхотен нокът.

Африканските щрауси обикновено се разделят на следните подвидове:

• Малият щраус.
• Сомалийски щраус: отличава се с кафяви пера.
• Масай щраус: има пера, боядисани в яркочервен оттенък.

Нанда. Следващият вид щрауси, или по-скоро брат на африканския щраус, може да се нарече Нанда. Родината му се счита за Южна Америка, поради което често се нарича американски щраус. Подобни черти на тези две породи включват липсата на полетни умения, същата физика, въпреки че американският брат е по-малък.

Нанда щраус

Разлики между американски и африкански щрауси:

- с три пръста,
- шията, покрита с дебело оперение,
- използване на крила за подобрено ускорение, t
- наличието на твърди образувания на крилата, които имат обща природа с нокти.

Днес са известни два вида щрауси Нанда:

• Обикновен нанда щраус: висок около един и половина метра и тежи петдесет килограма, живее предимно в Южна Америка.
• Дарвински щраус Нанда: има височина около метър и тегло, което не надвишава двадесет и пет килограма.

Ему. Последният сорт щрауси може да се нарече австралийската порода - Emu. Той е с размер малко по-малък от този на Африка и по-голям от този на американския щраус. Emu принадлежи към реда на cazuarobraznyh птици.

Страуса на Ему

Характеристики на Emu:

- височина около два метра и тегло около шестдесет килограма, t
- пера, които се залепват в различни посоки, които наподобяват вълна,
- Ему не само работи добре, но може и обича да плува,
- мир и спокойствие с хората.

Животинският свят е пълен с необикновени същества, всеки от които е способен да удари въображението на човека. Различни видове щрауси, снимки и заглавия които бяха обсъдени по-горе, дават възможност на земеделския стопанин да избере най-подходящия вид за отглеждане на неговия парцел. Щраусът е невероятна птица, която наблюдава, което може да даде много удоволствие.

Вижте също видеоклип:

Характеристики и външен вид

Щраусът има впечатляващ размер на тялото. Неговото живо тегло е около 150 кг с увеличение от около 2 метра! Животното е надарено с мощни крака, масивна врата. Неговите крила са малко повдигнати по отношение на тялото. Има и изпъкнали очи с дълги мигли. Страусите са естествено надарени с къдрави пера. Цветът зависи от пода и вида. Докато в дивата природа гигантските птици продължават да се срещат в Австралия, Югозападна и Източна Африка, те вкъщи се съхраняват в многобройни ферми за щрауси. Много от тях са в нашата страна.

Щраусът не може да лети, а по-скоро бързо избягва в случай на опасност. Той е в състояние да достигне скорост до 70 км на час. Тези птици предпочитат да се заселват в малки групи. Недалеч от тях можете да срещнете животни като зебри и антилопи. Този вид квартал не пречи на птици или имена на животни, които съвместно съществуват с тях. Страусите са естествено надарени с любопитство и са мирно настроени към хората.

В естествени условия те са почти всеядни. В горещия климат е трудно да се намерят различни храни. Предпочитат се храни от растителен произход. Не се колебайте да ядете остатъците от хранителни хищници, насекоми и влечуги. Ако е необходимо, може да бъде дълго време без храна. Същото важи и за водата. По отношение на потомството мъжът обикновено се занимава с 2 до 4 жени. След оплождането е обичайно те да поставят всичките си яйца в общо гнездо. Мъжът предпочита да излюпва потомството самостоятелно, като приема една от жените като асистенти.

Страусита при раждането тежи около 1 кг. От раждането им се дава способността да виждат, да се движат нормално, в един ден, който минава от момента на раждането, лесно може да получи храна за собствените си нужди. Ако при отглеждането на тези красиви могъщи птици у дома, за да се осигури правилна грижа, птиците в добро здраве могат да останат в частни домакинства на възраст до 75 години! Фермерите обикновено предпочитат да създават цели ферми за щрауси, за да получат красиви пера, за да създават декорации и декор за дрехи. Яйцата се ядат. Само едно копие може да нахрани много хора. Също така в курса са кожата от месо и птици. И състезания по щрауси и кънки на щрауси дават на ценителите много положителни емоции.

Видове и породи

След това ще говорим за известните понастоящем разновидности на невероятни щрауси, които са толкова любими на възрастни и деца. Сред популярните домашни породи, подходящи за отглеждане у дома, са такива видове щрауси като африкански, ему и нанда. Всеки от тях има свои характеристики, които ще обсъдим по-нататък.

Африкански щраус

Този вид е разделен на 4 основни подвида. Сред тях са черни африкански, намибийски, зимбабвийски и масайски щрауси. Massai птици са известни с тяхното агресивно поведение. Следователно, за да постигнат излюпването на птици с висок индекс на месната производителност, земеделските стопани са се адаптирали да преминат този подвид със зимбабвийския. Външно африканският щраус е доста красив. В цвета на перата си всеки може да види задължителните бели и черни цветове.

Температурата в рамките на + 22 ... + 36 градуса е подходяща за поддържане на такова животно.

Изисква съдържание в разходката. През зимата птиците трябва да бъдат прехвърлени в затоплена плевня. Първоначално такава птица се отглежда от специалисти, за да се получат цветни пера и кожа. Тъй като е в непосредствена близост до човек, такъв домашен любимец често става много опитомен и е щастлив да общува със собственика на фермата.

Въпреки глобалното развитие на науката, все още няма единодушно мнение на учените за това, дали щраусовият Нанда е тясно свързан с черната африканка, която много прилича на външни черти. Такава средна птица тежи около 30 кг и нараства до 130 см височина. Сред характеристиките на екстериора може да се отбележи почти плешивата врата и главата на животните, характерни за оперението сиви цветове. Храната, която подхранва животно от даден вид, е предимно от растителен произход.

Ему от други видове се отличават със задължително присъствие на оперение от характерен сив или кафяв оттенък. Този щраус е вторият по големина сред останалите си братя. Той няма някои от крилете, скелетът не може да се нарече достатъчно развит. Дори специалист е трудно да се разграничи от появата на мъже и жени. Ако е необходимо, бягайки от врага, той развива скорост, равна на 50 - 60 км на час. Тя може да консумира почти всяка храна. Отворен и спокоен към човека. Бързо свиква с собственика и показва пълния му приятелски характер.

Страус - описание, структура, характеристики, снимки. Как изглежда един щраус?

Африканският щраус е уникална по природа птица, която не може да лети, няма кил и има само два пръста, което също е изключение в класа по птиците.

Като най-големите птици на планетата, големите индивиди от африканския щраус могат да се похвалят с ръст от 2,7 метра и впечатляващо тегло до 156 кг. Средното тегло на щрауса обаче е средно около 50 кг, като мъжките са малко по-големи от женските.

Щраусовият скелет не е пневматичен, с изключение на бедрената кост. Краищата на срамните кости нараснаха заедно и образуваха затворен таз, който също не е характерен за другите птици.

Автор на снимката: Музей на ветеринарната анатомия FMVZ USP / Wagner Souza e Silva

Африканските щрауси се отличават с гъста конституция, много удължена шия и малка глава с плоска форма, завършваща в плосък, широк, плосък клюн, върху който се намира мек растеж на рогова тъкан. Щраусът има големи очи, а горният клепач е осеян с дълги, пухкави мигли.

Автор снимка: Ввласенко

Снимка на автора: Donarreiskoffer

Растежът на гръдната кост или кила, характерен за представителите на класа птици, е напълно отсъстващ в щраусите, а самата гръдна кост е слабо развита. На повърхността му има гола площ от дебела кожа - специален царевичен калус, който служи като опора, когато птицата лежи на земята.

Снимка: Диего Делсо

Предните крайници на птицата са представени от недоразвити крила, на всеки от тях има два пръста, завършващи с остри нокти. Задните крака на щрауса са дълги, силни и мускулести, с два пръста, и само един от тях има в края си своеобразно копито, което служи като опора по време на бягането.

Снимка: Ятин С Кришнапа

Снимка: Скампецки

Остра стай е рохкава и къдрава, относително равномерно разпределена по повърхността на тялото. На главата, врата и краката няма пера: те са покрити с меко, късо.

Перси от щрауси се отличават с примитивна структура: брадите им практически не се свързват помежду си и не образуват лопатка. Птиците имат много красиви пера и много от тях: 16 първични пера от първи ред и от 20 до 23 от втория ред, кормилните пера могат да бъдат от 50 до 60.

Фото: Есдрас Суарес / EMS Фотография

Снимка: Bob-Nan

Много е лесно да се разграничи мъжки щраус от жена. Оперението на възрастните мъже е различно в черно, а само опашката и крилата са боядисани в бяло. Женските са доста незабележими: перата им се отличават с покровителствено сиво-кафяв цвят, а крилата и оперението на опашката изглеждат мръсно-бели.

Автор на снимката: Владимир Мотичка

Какво яде щраус?

Щраусът е всеядна птица и въпреки че храната на младите индивиди е предимно животинска храна, възрастните птици се хранят с всички видове растителност. Диетата им се състои от билки, издънки и семена от растения, цветя, яйчници и плодове, включително доста тежки. Въпреки това, възрастните са далеч от вегетарианци и, ако е възможно, няма да се откажат от различни насекоми, например, скакалци, както и гущери, малки гризачи и са паднали под формата на недоизядена плячка на големи хищници. Щраусите нямат за какво да дъвчат, затова ядат пясък и малки камъчета, а често и различни негодни за консумация предмети, за да подобрят храносмилането: чипове, парчета пластмаса, метал и дори нокти. Също така, щраусите могат спокойно да постят няколко дни.

Както камилите, щраусите са способни да се справят без вода за дълго време: те имат достатъчно течност от зелената маса на консумираните растения. Но като имаше достъп до водата, щраусът пиеше много и с готовност. Със същото голямо удоволствие, щраусите се къпят.

Къде живеят щраусите? Лайфстайл щрауси.

Щраусите живеят в Африка. Птиците избягват тропическите гори, като предпочитат открити тревисти пейзажи и полупустели на север и юг от екваториалните гори.

Местообитание на щрауси на африканския континент. Цветът подчертава местата, където живеят различни подвидове на африканския щраус. Автор снимка: Ренато Каниати

Африканските щрауси живеят в семейни групи, състоящи се от зрял мъж, 4-5 женски и тяхното потомство. Често броят на стадото достига 20-30 индивида, а младите щрауси на юг от ареала живеят в групи до сто птици.

Често щраусите споделят пасища с цели стада от антилопи или зебри, докато животните и птиците са съвсем спокойни един към друг и пътуват заедно по африканските савани. Притежавайки висок растеж и отлично зрение, щраусите веднага забелязват приближаването на хищниците и бързо избягват, като предприемат стъпки до 3,5-4 м дължина. Скоростта на щрауса може да достигне около 60-70 км / ч. Дългокраките пътеки могат драстично да променят посоката на движение, без да намаляват темпото. А щраусовите пилета, на възраст 30 дни, са почти толкова добри, колкото родителите им и могат да се движат със скорост до 50 км / ч.

Размножаване на щрауси.

Пубертетът на щраусите идва от 2-4 години. По време на символичния период всеки мъж бдително пази личната си територия в радиус от 2 до 15 квадратни километра и безмилостно изгонва конкурентите. Вратът и крайниците на сегашния мъж стават ярко червени, а за привличане на женски, пада на колене, интензивно бие крилата си, извива врата си назад и разтрива задната част на главата си на гърба си. По време на съперничеството за притежаване на жена, мъжките правят много оригинални тръби и съскащи звуци. Натрупал повече въздух в гуша, мъжкият щраус внезапно го избутва в хранопровода, като обявява околността с някакъв утробен рев, наподобяващ ръмжене на лъв.

Щраусите са полигамни, следователно доминиращите мъжки приятели с всички женски от харема, но правят двойка изключително с господстващата женска за последващото инкубиране на потомството. След чифтосване бъдещият баща лично копа гнездо до 30-60 см дълбоко в пясъка, където всички оплодени женски периодично слагат яйца, извършвайки подобна манипулация на всеки два дни.

Авторска снимка: Алина Зиенович

Сред всички видове птици разнообразието, щрауса има най-големите яйца, въпреки че, по отношение на тялото, те са доста малки. Средният размер на щраусовото яйце е 15 до 21 см дълъг и около 13 см широк. Теглото на яйцата достига 1,5-2 кг, което се равнява на 25-35 кокоши яйца. Дебелината на черупката е около 0.6 мм, а цветът му е сламеножълт, понякога по-тъмен или, обратно, по-светъл. В яйцата, поставени от различни женски, текстурата на черупката е различна и може да бъде лъскава и лъскава или матирана и пореста.

Автор на снимката: Raul654

Яйца от щрауси в сравнение с яйца от пилета и пъдпъдъци. Снимка на автора: Rainer Zenz

В жителите на северната част на ареала, обикновеният съединител обикновено съдържа от 15 до 20 яйца, на юг - около 30, в източноафриканското население броят на яйцата в гнездото често достига 50-60. След снасянето на яйца, доминиращият женски щраус кара състезателите да се пенсионират и преобръщат яйцата си в средата на ямата, като ги определят по текстурата на черупката.

Инкубационният период продължава от 35 до 45 дни, през нощта само мъжките инкубират съединителя, женските се редуват през деня. Такъв избор не е случайно: поради защитното оцветяване, женските остават незабелязани на фона на пустинния пейзаж. През деня съединителят понякога остава без надзор и се затопля от слънцето. Въпреки общата грижа за родителите, много лапи загиват поради недостатъчна инкубация. В популации, където има твърде много женски, броят на яйцата в съединителя може да бъде такъв, че мъжът не може физически да покрие цялото потомство с тялото си.

Час преди да се роди щраусовото пиле, то започва да отваря черупката на яйцето, да лежи с разперените си крака върху острите и тъпи краища и методично да забива клюна в една точка, докато се образува малка дупка. По този начин, пилето прави няколко дупки, а след това със сила удря в задната част на главата на това място, затова щраусите често се раждат със значителни хематоми, които имат способността да преминават бързо. Когато се роди последното пиле, един възрастен щраус безмилостно унищожава нежизнеспособните яйца, които лежат на ръба, а мухите незабавно отиват на празника, служейки като храна за пилетата.

Снимка от: Pries

Новородените са наблюдавани с щрауси, добре развити, телата им са покрити със светлина и теглото им е около 1,2 кг. Пилетата, които влязоха в света, се движат красиво и напускат гнездото още на следващия ден, като отиват с родителя в търсене на храна. През първите два месеца, щраусът покрива черните и жълти косъмчета, короната е с цвят на тухли, а шията е с мръснобял цвят с тъмни надлъжни ивици. Само с течение на времето те образуват истински пера, а облеклото на всички пилета става сходно по цвят с оперението на женските. Страусята самцы приобретают характерный для взрослых особей черный окрас только на втором году жизни.

Взято с сайта: www.reddit.com

Страусята очень привязываются друг к другу и если две группы птенцов встретились, их уже невозможно разделить, благодаря чему в саваннах Африки часто встречаются стайки, состоящие из страусят разных возрастов. Будучи полигамными птицами, самец и самка затевают между собой схватку, и более сильному родителю достается дальнейшая забота о выводке.

Автор фото: Magnus Manske

Враги страусов в природе.

На яйца страуса охотятся шакалы, гиены и птицы-падальщики. Например, лешояд улавя голям камък с клюна си и го хвърля върху яйце няколко пъти, докато не се напука. Лъвовете, гепардите, леопардите или хиените също могат да атакуват пилета.

Напразно е да се мисли, че щраусите са срамежливи птици: всъщност те са доста агресивни и могат да се застъпят за себе си и за своето потомство. Гневен щраус, без да се замисля, ще атакува човек, който се е навредил на неговата територия, и дори зрели хищници се страхуват от възрастни птици. Случаи са регистрирани, когато един отбранителен щраус рани възрастен лъв с един силен удар на крак.

Фото: Kevin Power

Птици, подобни на африканския щраус.

Има няколко вида птици, които са много подобни на щраусите. Но те не принадлежат към семейството на щраусите и рода на щраусите. По-долу е кратко описание.

Дарвин Нанду същото малък нанду или dlinnoklyuvy Рея (Шир. Рея пенната) - Неизлетната едроразмерна птица от отряда от нандообразни, семейство Нанду, род Nandu. Оперението на птица е сиво или сиво-кафяво, на гърба има бели петна. Височината на гърба е около 90 см, а теглото варира между 15-25 кг. Дарвин Нанда живее в южна Аржентина, включително Патагония и южните Анди, в Боливия, в Аржентина и на остров Огнена земя.

Снимка: CHUCAO

Голяма Рея, обикновена РеяТой също така северна нанду (Шир. Rhea americana- птица без полет от отряда на нандообразните, семейството на нанду, рода nandu. Типичен представител на Южна Америка. Живее в Аржентина и Боливия, Бразилия, Парагвай и Уругвай. Височината на голям nandu до temechki достига 127-140 cm, тегло варира от 20 до 25 килограма или повече. Цветът на перата е кафяво-сив, често сред птиците има албинови екземпляри с бяло оперение и ярки сини очи.

Снимка на автора: Rufus46

австралийски щраус (Шир. Casuarius- голяма птица, неспособна да лети. Той принадлежи към заповедта за казуар, семейство казуар, вид казуар. Учените са идентифицирали три вида клишета. Индивидите достигат до 150 см височина с тегло до 80 кг. Отличителна черта на птицата - вид шлем на главата му. Главата и шията на птицата обикновено не са пернати, оцветяването на перата върху тялото е черно, два вида имат ярки “обеци” с различни цветове на шията. Casuaries живеят в тропиците на Нова Гвинея, в североизточната част на Австралия, и се намират на островите Ару, Мурук, Салавати, Япен.

Снимка: Майкъл Шмид

ему (Шир. Dromaius novaehollandiae) - голяма птица без полет от реда на казуаридите, семейство на ему, род на ему. Във височина достига 150-170 см, като тежи едновременно от 45 до 55 кг. Оцветяване на пера сиво-кафяво. Ему е широко разпространен почти в цяла Австралия.

Снимка на автора: Benjamint444

Месо от щрауси

Африканското месо от щрауси е доста полезен продукт, който според някои диетолози изпревари дори популярната пуйка по отношение на минималния холестерол с максималното количество протеин. Страусовото месо има тъмночервен цвят, има вкус малко телешко, готви се много бързо, но при продължителна топлинна обработка може да загуби нежност и сочност. Месото от щрауси е много ценено в страните от Азия и Европа, превръщайки се в познато ястие сред познавачи на вкусна храна с екзотични нотки. Апетитни пържоли, печени, студени предястия, котлети се приготвят от щраусово месо, варени, задушени и печени. Постното месо на африканския щраус съдържа манган, калий и желязо, богато е на фосфор, витамини от група В и никотинова киселина.

Дали щраусите скриват главите си в пясъка?

Има погрешно мнение, че щраусите скриват главите си в пясъка, но не правят нищо подобно. Появата на този мит се насърчаваше от начина, по който птиците стояха, накланяха глави на земята и преглъщаха малки камъчета, засилвайки храносмилането.

Също така, един щраус може да пусне главата си върху пясъка след дълъг цикъл. Птицата няма останала сила и по този начин тя почива.

Гледайте видеоклипа: Редки видове папагали могат да се видят в Хасково (Септември 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send