Обща информация

Щраусови видове

Pin
Send
Share
Send
Send


Видът на щраусови обикновени специалисти се отнася до семейството на щраусите. След като науката е била известна 5 вида от тези птици. Сирийският щраус официално е обявен за изчезнал през 1966 година. Оцелелите принадлежат към обикновени, масаи, сомалийски и южни. Птиците от тези видове лесно се различават един от друг по цвета на оперението и цвета на шията. Към суперефорда на безлелените птици принадлежат също нандообразните - северната нанду и дългият, както и казуарът - обикновените казуари, мурука и ему.

Общият щраус е най-големият от всички съществуващи птици, достига височина 270 см и може да тежи около 156 кг.

От природата един обикновен щраус получи добре развито плътно тяло, доста дълга шия и малка, леко гладка форма. Той има големи очи и многобройни мигли са разположени на горния клепач. Клюнът е четен, на долната челюст има рогов растеж - нокът. Ако го докоснете, тя ще бъде мека. Щраусът няма кил, гръдният кош е слабо развит, а в скелетната структура само костите на бедрата са пневматични. Недоразвитието също е характерно за крилата - чифт пръсти завършват с шпори. Крайниците са не само дълги по размер, но и мощни. По време на бягането един от пръстите служи като надеждна опора за птицата, в края на която се намира копита на рога.

Перси от щрауси са хлабави и извити. Те растат по тялото почти равномерно. Никакви пера в главата, врата и бедрата. На гърдите има и гола лепенка - птицата лежи върху нея, когато е необходимо да се заеме с хоризонтално положение. Един възрастен мъж има бели пера и крила на опашката, а тялото му е боядисано в черно. Женската не е толкова голяма, а перата са сиво-кафяви. В областта на опашката и крилата те се отличават с мръсно бяла сянка. Перата има висока топлоизолация, така че щраусът нормално издържа на температурни промени. В опашката има около 60 пера, на крилата - 16 първични и 25 вторични.

По време на бягането птицата може да достигне скорост до 75 км на час. Но врагът е трудно да я хване изненадано - щраусът има чувствително ухо и отлично зрение. Той забелязва хищник, когато наближи разстояние от около 5 км и предупреждава за опасността на роднините си. Дължината на стъпката на птицата е 3–5 метра.

Още през първата година на месеца, месото от щрауси се добавя на височина 25 см. Когато навърши 1, живото тегло е 45 кг.

Някога обичайните щрауси живеели в Африка, Азия и Близкия изток. Хората не позволиха на птиците да съществуват мирно - ги унищожаваха заради месото и красивите пера. Много птици загинаха през 19-ти век, когато модата отиде да украсяват пера с рокли. За да спре смъртта на щраусите, през 1838 г. на континента Южна Африка създава първата щраусова ферма. Такива стопанства са спомогнали за запазването на популацията на дивите птици. Районът, където сега живеят щраусите, е ограничен до териториите на националните паркове, разположени в Източна и Южна Африка.

Днес представители на вида живеят на най-топлия континент на планетата, те могат да бъдат открити от двете страни на екватора. Щраусите често живеят в дивата природа с антилопи и зебри.

репродукция

Щраусът е полигамен мъж. Ако останалата част от времето птици съществуват в стада, тогава през сезона на чифтосване младите хора, които са достигнали пубертета, образуват отделни стада. По време на създаването на гнездото мъжът завладява голяма площ от около 10 квадратни метра от конкурентите. км. На съперници мъжете съскат и дори тъп рев. Те са в състояние да интересуват женски с характерен токинг, а шията и страните по време на периода на чифтосване имат пъстър цвят.

Птиците достигат полова зрялост за 2 - 4 години. При жените пубертетът се среща половин година по-рано. Продължителността на брачния сезон е от март-април до септември. Мъжът обикновено се занимава с 5 - 7 жени, но само един избира по-късно да се инкубира.

Гнездото е дупка в земята, удължена с 50 см. В съединителя можете да намерите от 15 до 60 яйца, получени от различни щрауси. В центъра на съединителя са яйцата на женската, които мъжът избира за последваща инкубация. Щраусовите яйца могат да тежат до 2 кг и да достигнат дължина от 20 см. Дебелината на техните черупки е до 6 мм. Цветовете са тъмно жълти.

Излюпването се случва за дълго време - до 40 дни. Това е труден период от живота на щраусите. Яйцата, разположени близо до ръба, могат да бъдат без пилета. Децата самостоятелно разбиват черупката. Всяко новородено пиле тежи приблизително 1 кг. Непридружените яйца често са плячка на хиени и чакали, чистачи. Лешоядите хвърлят камъка в клюна си на яйцата, докато се счупят.

След няколко месеца тялото се покрива с пера. Те се движат почти със скоростта на възрастните. Бащата и майката отглеждат потомство, когато навършат 2 години. Понякога бебетата са хванати от лъвове. Но те се страхуват от възрастните птици, тъй като един щраус може да нарани и дори да убие животно с един удар. В щраусовите семейства няма изоставени бебета. Ако различни семейства се сблъскат на един и същ заговор, тогава всеки се опитва да привлече непознати в него.

В естествени условия животът на птиците е от 40 до 45 години, а в плен те често живеят до 60 години.

Обикновените щрауси ядат растителна храна:

Ако възникне такава възможност, хранете се с насекоми, като скакалци, както и с влечуги и гризачи. Не пренебрегвайте тези големи птици и останките от празника на хищни животни. Младите животни традиционно консумират храни от животински произход.

Ако решите да стартирате щрауси във вашата компания, знайте, че ще им трябва около 3,5 кг храна дневно.

Щраусите са лишени от зъби, за да се нормализира храносмилателния процес, поглъщат се камъчета и други малки предмети - нокти, желязо, пластмаса и дърво. Те могат да живеят нормално дълго време без вода, поглъщайки необходимата влага от растенията. Когато оцелеят в условия на суша, те могат да загубят до 25% от телесното си тегло, защото тялото е дехидратирано. Но когато възникне такава възможност, те пият и се къпят с удоволствие.

Интересни факти

Любителите на щраусите ще бъдат доволни от интересни факти от живота и поведението на най-големите птици:

  • Щраусите нямат зъби, затова поглъщат камъни и други дребни предмети, намерени за смилане на храна.
  • Те обичат да се къпят в прах, като по този начин бързо се отърват от кожните паразити и защитават крилата от влага.
  • Те имат силни крайници, могат да наранят или убият атакуващия враг.
  • Историите са известни случаи на нападения на хора върху птици.
  • По времето на древен Египет са били символи на справедливостта, а техните пера са украсени върху главите на великите богове.
  • Те имат най-големите очи на всички видове сухоземни животни.
  • Размерът на всяко око е по-голям от мозъка на птица.
  • Водачът на опаковката винаги предупреждава другите за приближаването на опасността, правейки звук като рев на лъв.
  • В изключителни случаи, в отсъствието на прясна вода може да се пие солено.
  • Черупката на яйцата е много издръжлива - веднъж в Европа тя е била използвана за направата на чаши с изключителна красота и древните племена, използвани за съхранение на вода.
  • Те се хранят предимно с растителна храна, понякога използват насекоми, гризачи и влечуги. Малките щрауси ядат само животинска храна.
  • Ако бебетата са в опасност, възрастната птица се преструва, че е ранена, опитвайки се да разсее враговете и да ги отведе от стадото. След това тя бяга, докато пилетата вече са под закрилата на други щрауси.
  • Семейства страуси.
  • През нощта някои членове на стадото пазят часовник, след което се сменя охраната.
  • Яйцата на обикновените щрауси тежат до 1,5 кг, имат дължина до 15 см.
  • Птиците не крият главите си в пясъка, когато се приближи опасността, това е мит. Те падат на земята, притискат вратовете си и се преструват, че са мъртви.
  • Те винаги спят с врата си. Главата се поставя на земята само ако сте уморени.
  • Понякога от преяждане става мазнина, почти не се движат и дори се движат с трудност.

Видео "Развъждане на щрауси в селото"

Вижте как щраусите живеят в руската пустош, и какъв бизнес на яйцата и щраусите им притежава.

Каква птица?

Смята се, че тези птици са се появили на планетата преди 12 милиона години. Абсолютно всички видове щрауси принадлежат към подкласа на щраусови птици (не летящи птици), те също се наричат ​​бягащи. Щраусите живеят в топлите страни на Австралия и Африка, като предпочитат полу-пустинни райони и савани.

Тези специфични птици са напълно различни по отношение на поведението на своите приятели. Интересен факт е, че в превод от гръцкия език думата "щраус" означава нищо повече от "врабчева камила". Не е ли смешно сравнение за такава голяма птица? Как едно и също същество може да бъде едновременно като два напълно различни индивида? Вероятно не за нищо, че хората, които се крият от проблемите, се наричат ​​щрауси. В края на краищата дори има такъв популярен израз: „Скрий главата си в пясъка, като щраус“. Птиците наистина ли се държат по този начин и защо заслужават такова нелепо сравнение?

Оказва се, че в реалния живот щраусите не крият главите си. В момента на опасност женската може да разтрие главата си на земята, за да бъде по-малко забележима. Така че тя се опитва да спаси потомството си. От страна може да изглежда, че птицата тласка главата си в пясъка, но това съвсем не е така. Животните в дивата природа имат много врагове: лъвове, чакали, орли, хиени, змии, хищни птици, риси.

вид

Никоя друга птица на земята не може да се похвали с такъв голям размер. Страусът безспорно е най-голямата птица на планетата. Но в същото време такова силно и голямо същество не знае как да лети. Това по принцип не е изненадващо. Теглото на щрауса достига 150 килограма, а височината му е 2,5 метра.

Първоначално може да изглежда, че птицата е доста неловка и нелепа. Но това съвсем не е така. Просто разбива различието на това същество върху всички други птици. Щраусите имат голямо тяло, малка глава, но в същото време много дълга шия. Птиците имат много необичайни очи, които се открояват по главата и са оградени с дебели мигли. Краката на щрауса са дълги и силни.

Тялото на птицата е покрито с леко къдрави и хлабави пера. Цветът им може да бъде кафяв с бял, черен с бели мотиви (главно при мъже). Това, което отличава всички видове щрауси от други птици, е пълното отсъствие на така наречения кил.

Щраусови видове

Орнитолозите класифицират щраусите като бягащи птици, които включват четири семейства: трипръстни същества, двулични козини и казуари, както и киви (малки безкрили).

Може би най-важният вид може да се счита за африкански щраус. Неговите учени се отнасят до щрауса. Самото име ни дава представа къде живее щраусът. Птиците са местни за Северна и Източна Африка, Сомалия и Кения.

В момента се различават няколко подвида на африканската птица: Massai, Berber, Malay и Somali. Всички тези видове щрауси все още съществуват и до днес.

Но на Земята някога са живели още два вида, но сега те се приписват на изчезналия: южноафрикански и арабски. Всички африкански представители са впечатляващи. Трудно е да се намери друга птица с такива параметри. Теглото на щрауса може да достигне един и половина центнера (това се отнася за мъжките), но женските имат по-скромни размери.

Също така си струва да си припомним нандообразните. Това е вторият вид, който често се нарича щрауси. Тя включва двама представители: Дарвин Нанда и Великата Нанда. Тези птици живеят в Амазонка и на плата и равнини на южноамериканските планини.

Представители на третата страна (casuariform) живеят в Нова Гвинея и Северна Австралия. Към него принадлежат две семейства: казуар (cazuar muruka и обикновен казуар) и emu.

Но последният вид включва киви. Те живеят в Нова Зеландия и дори са негов символ. Кивито е с много скромен размер в сравнение с другите птици, които се движат.

Африкански щрауси

Африканският щраус, макар и най-голямата птица на земята, е лишен от възможността да лети. Но природата го е надарила с невероятна способност да работи невероятно бързо.

Птицата има и друга характеристика, която споменахме - малка глава, която дава основание да се говори за факта, че щраусите имат много лоши умствени способности.

На краката на африканския щраус има само два пръста. Това явление не може да бъде открито в други представители на птичия свят. Интересен факт е, че тези два пръста са много различни. Големият прилича повече на копито, по-малкият е много по-слабо развит. Това обаче не пречи на бързото движение. Като цяло, един щраус е силна птица, не трябва да се приближавате твърде много до него, тъй като може да удари с мощна лапа. Възрастните хора могат лесно да носят човек. Животното може да се припише и на дългите черния дроб, тъй като може да живее до 60-70 години.

Начин на живот

Щраусът е полигамно животно. В природата, по време на брачния период, мъжките са обградени от цял ​​харем от жени, сред които е най-важният. Този период продължава от март до октомври. През целия сезон, жената може да постави от 40 до 80 яйца. Щраусовото яйце има много голям размер. Черупката отвън е много бяла, изглежда, че е направена от порцелан. В допълнение, тя също е трайна. Щраусовите яйца тежат от 1100 до 1800 грама.

Интересен факт е, че всички женски от един щраус снасят яйца в едно гнездо. Бащата на семейството инкубира потомството си с жената, която той избира. Пиленце от щраус е родено зряло и тежи около килограм. Той се движи достатъчно добре и след един ден започва самостоятелно да придобива собствена храна.

Характеристики на птиците

Птиците имат добро зрение и перспективи. Това се дължи на особеностите на тяхната структура. Гъвкавата дължина на врата и особеното положение на очите позволяват да се наблюдават големи пространства. Птиците могат да се фокусират върху обекти на дълги разстояния. Това им дава възможност и на други животни да избегнат опасността на пасищата.

Освен това птицата може да работи перфектно, докато развива скорост до 80 километра в час. В онези райони, където живее щрауса, в дивата природа той е заобиколен от невероятен брой хищници. И тъй като доброто зрение и способността да се движи бързо - това са отлични качества, които помагат да се избегнат ноктите на врага.

Какво яде щраус?

Тъй като животните живеят в горещ климат, те не винаги могат да се хранят напълно. И защото те са всеядни. Разбира се, основната храна е растенията. Но щраусите могат да изядат останките от хищници, насекоми, влечуги. Що се отнася до храната, те са напълно непретенциозни и много твърдо издържат на глада.

В планините на Южна Америка живее. Тази птица прилича на щраус, но има по-скромни размери. Животното тежи около четиридесет килограма, а височината не надвишава сто тридесет сантиметра. Външно Нанду не е красива. Оперението му е напълно непривлекателно и рядко (тя едва покрива тялото), а на крилата перата не са прекалено буйни. Нанда има мощни крака с три пръста. Животните се хранят предимно с растения, издънки на дървета, семена.

По време на размножителния сезон, жените са от 13 до 30 яйца, всяка с тегло не повече от 700 грама. Мъжът приготвя дупка за яйца и инкубира всички от тях и се грижи за потомството в бъдеще.

В природата има два вида нанду: обикновени и северни. В началото на ХХ век тези животни са многобройни, но скоро се оказват на ръба на унищожението поради масово унищожение. И причината за това - вкусно събиране на месо и яйца. В естествени условия реята може да се види само в най-отдалечените места. Само там успяха да оцелеят. Но нанду набързо развъждал във фермите и държан в зоологически градини.

Ему изглежда малко като казуар. По дължина птицата достига 150-190 сантиметра, а теглото варира от 30-50 килограма. Животното може да достигне скорост от около 50 километра в час. Това се улеснява от наличието на дълги крака, които позволяват на птиците да предприемат стъпки до 280 сантиметра.

В emu няма абсолютно никакви зъби, и така, че храната в стомаха е смачкана, птиците преглъщат камъни, чаши и дори парчета метал. Животните имат не само много силни и развити крака, но и отлично зрение и слух, което им позволява да откриват хищници по-рано, отколкото могат да атакуват.

Ему функциите

Emus може да има различно оперение в зависимост от това къде живеят. Перата на едно животно има много специална структура, която ги предпазва от прегряване. Това позволява на птиците да водят активен живот дори в много горещи периоди. Emu като цяло добре понася температурните разлики от –5 до +45 градуса. Външно жените и мъжете нямат особени различия, но звуците, които излъчват, са различни. Женските обикновено крещят по-силно от мъжките. В природата птиците живеят от 10 до 20 години.

Emus имат малки крила, дълга светлосиня врата със сивокафяви пера, които предпазват кожата от ултравиолетово лъчение. Очите на птиците покриват мембрани на мига, които ги предпазват от замърсявания и прах в ветровити и сухи пустини.

Емусът се разпространява почти из цяла Австралия, както и на остров Тасмания. Изключение правят гъстите гори, сухите райони и големите градове.

Животните се хранят с растителни храни, това са плодове от храсти и дървета, растителни листа, трева, корени. Обикновено се хранят сутрин. Часто они заходят на поля и поедают посевы зерновых культур. Еще эму могут употреблять насекомых. А вот пьют животные достаточно редко (раз в сутки). Если же рядом имеется большое количество воды, то пить они могут и несколько раз в день.

Эму нередко становятся жертвами животных и птиц: лис, собак динго, ястребов и орлов. Лисы воруют яйца, а хищные птицы норовят убить.

Из истории…

Смята се, че щраусите са се появили на планетата преди 12 милиона години. А търговията с перата на тези животни датира от ранните египетски цивилизации и е на три хиляди години. В някои лагери, дори преди началото на нашата ера, животните са държани в плен. В древен Египет благородни дами вървяха по щраусите на празнични церемонии. Най-голямото търсене е било използването на пера от животни в началото на деветнадесети век, което доведе до значително намаляване на броя на птиците. В средата на века започва периодът на бурно развитие на щраусовото земеделие. Първата ферма в Африка се появява през 1838 година. Животните се отглеждат единствено с цел получаване на ценни пера. Например, в Южна Африка по това време износът на пера е на четвърто място след износа на злато, вълна и диаманти.

Постепенно щраусите са отглеждани в плен в други страни и на други континенти: в САЩ, Алжир, Египет, Австралия, Италия, Аржентина, Нова Зеландия. Но в периода на две световни войни този вид бизнес почти престава да съществува и броят на стопанствата намалява значително.

Вместо епилог

Африканските щрауси, реи и емус в зоологическата литература се класифицират като подред на бягащи птици. Въпреки това, както вече споменахме, само африканският щраус, който с право се смята за най-голямата птица, може да се припише на формата на щраус.

Светът около нас е пълен с необичайни и странни животни. И един от тях може да се счита за щрауси. Тези сладки и очарователни същества с големи очи просто не могат да го харесат. Днес, дори и в нашите географски ширини, щраусите се отглеждат в домакинствата за получаване на ценно месо, яйца, пера и просто като екзотични домашни любимци.

Произходът на птицата

Учените отбелязват сходството на щраусите с динозаврите. Те открили, че връзката с тях на генно ниво. В тяхната ДНК те са близо до тиранозаврите. Животните имат 4 крайника. Фронтът беше слабо развит. Служиха, за да вземат храна. Задните крайници бяха силни. Животните бързаха бързо. Тиранозаврите имаха дълга опашка, която им беше необходим баланс. Малка плоска глава, дълга шия, издължено тяло на древно животно - всичко това прилича на щраус.

Като се има предвид родството с тиранозаврите, учените все още стигат до извода, че въпреки генното родство, съвременните щрауси идват от птици. Те летяха, задните им крайници не бяха толкова силно развити, тежестта и размерите им бяха малки. Предполага се, че поради изменението на климата, преките врагове на птицата са изчезнали. Тя вече не трябва да лети. Тя извади храната от дърветата благодарение на дългия си врат. Индивидът започва да наддава на тегло, увеличава се по размер, крилата и скелетът претърпяват промени, задните крайници стават по-развити. Тя постепенно се превръща в щраус.

Птиците не могат да летят. Отбелязват се следните причини за това явление:

  • птиците нямат кил,
  • мускулите, използвани за полет, бяха атрофирани,
  • структурата на крилото и разположението на перата не благоприятстват полета,
  • голямо индивидуално тегло
  • костите не са достатъчно кухи.

Малцина знаят какво означава думата "щраус". Думата е гръцка. Хората виждали в птицата сходството на камила и врабче. Значението на думата врабчева камила. Какво общо има един щраус с една малка птица и голямо животно?

Описание на птиците

Приликите с врабчето в щрауса са малки, само че едното и другите птици имат пера, там е човката по главата. Но с камили има подобни характеристики:

  • голям размер, масивно тяло,
  • развили се двупални крайници,
  • дълъг врат
  • големи очи с добре развити дълги мигли,
  • наличието на пестици,
  • способност да живее в горещ климат,
  • птиците могат да бъдат без вода за дълго време.

Височината на мъжкото може да достигне 2.7 м. Тежи средно 50-80 кг, но има и големи индивиди, чиято маса може да достигне до 160 кг. Размахът на крилата е 2 м. Оперението е красиво, не е чудно, че птиците са и са цел на ловците. Пера, украсени шапки и рокли, фенове. Екземплярите имат 60 големи пера на опашката, 16 първи пера и 20 втори първични пера.

Цветът на оперението при мъжките е черен, с бели петна по опашката. Женските имат сивкаво оперение. Тя не е толкова богата като мъжките. Крилете се използват, когато се управляват за баланс. Щраусите са страхотни пътеки. Те могат да достигнат скорост над 70 км / ч. В този режим те стоят доста дълго време. Ако няма възможност да се избяга от опасността, те разпростират крилата си, което им дава боен вид. Мъжките използват крила, за да привличат женски в периода на чифтосване.

Краката на птиците мускулести, силни. Крайниците завършват с 2 пръста, на единия има малък растеж под формата на голям нокът. Това е копито. Той служи като опора по време на бързо движение. Носовете щрауси могат да се бият. Силата на удара е голяма, сравнима с въздействието на копита на коня. За да може един щраус да потъне на земята, той трябва да почива върху нещо. Той служи като подпора за гърди. Това обяснява появата на царевица на гърдите. Кацането на земята при хора е същото като при камила.

Щраусите, като пилетата, ядат всичко, което им се дава, но по природа те са тревопасни. Те ядат трева, листа, млади издънки на дървета. Освен зеленина, те могат да ядат малки насекоми. Понякога те хващат скакалци. В един ден хората ядат до 3 кг храна. Хората нямат зъби, нямат и гуша. За смилане на храна те трябва да ядат малки камъни.

Храносмилателната система е уникална. Той е пригоден за разделяне на груби влакна. Няма гуша, но има преден стомах, в който може да се събере малко храна. В стомаха са пясък и камъни с малък размер, освобождава се стомашен сок. Тук е основното храносмилане. След това бучката за храна преминава в тънките черва. Дължината му е 5 м. Основният разпад на груби влакна се среща в дебелото черво. Дължината му е 8 м.

За режима на пиене на птици непретенциозен. Пият много, но не често. През деня един човек може да пие до 13 литра вода. Особено много течности, които консумират в горещото време. Птиците са в състояние да вземат вода от сочните листа на растенията, така че те могат да се справят без пиене за дълго време.

Щраусите живеят в семейства. Те се състоят от 5 женски и 1 мъжки. Семейството включва и потомство. Когато младите израстват. Той ще раздели стадата. Броят на младите запаси може да достигне 100 глави. Семейството може да направи до 30 човека. Стадото може да бъде на една и съща територия с зебри и антилопи. За животните този квартал е благоприятен. Щраусите имат много добро зрение. Те могат да забележат опасност на няколко километра. Птиците започват да се тревожат, а съседните им животни разбират, че е необходимо да се спасят.

Мнозина не знаят къде живеят щраусите. Отговорите са различни, в Африка, Австралия, Азия. Учените отговарят недвусмислено - щраусите живеят в Африка. В останалите територии живеят индивиди от подобни на казуар видове: те включват австралийската ему и казуара. Има nandoobraznye индивиди: те включват нанда, които са много сходни по външен вид с щрауси.

Основното местообитание на полу-пустините и ливадите с добра растителност. В екваториалните гори те не отиват. Има много опасности, от които е трудно да се скриеш или избягаш. Средно, една птица може да живее в дивата природа до 75 години.

Основни подвидове

В Африка има 4 основни подвида на щрауси: общ или северноафрикански, южноафрикански, сомалийски и масайски. Хората от всеки вид имат свои отличителни черти. Най-големите принадлежат на северноафриканския подвид: кръстен на региона, където живеят индивидите. Те живеят в Чад, Камерун, Сенегал, в Централноафриканската република.

Къде живеят щраусите?

Къде живеят щраусите и какъв е техният начин на живот? Тези птици живеят в Африка. Птиците се опитват да избягват влажните гори и предпочитат открити тревни площи или полу-пустини, разположени на север и юг от екваториалните гори.

Животните, като правило, живеят чрез организиране на семейни групи, състоящи се от зрял мъж, 4-5 жени, както и от тяхното потомство. Често броят на една група достига до 30 индивида., Младите, които живеят в южната част на ареала, живеят в групи до 100 птици.

Често африканските щрауси разделят пасищата с стада антилопи или зебри, а животните и птиците се отнасят помежду си мирно. Те пътуват заедно с горещи савани. Благодарение на високия растеж и отличното зрение, птиците веднага могат да забележат приближаването на хищник и бързо да избягат. Дължината на една стъпка в този случай е 4 m. Скоростта на щраусите достига 70 км / ч, Тези животни могат драстично да променят посоката на движение, без да намаляват скоростта. Младите пилета на практика не са по-ниски в скоростта на своите родители. На възраст от един месец те са в състояние да достигнат скорост до 50 км / ч.

Основните видове щрауси

По време на плейстоцена и плиоцена на планетата, която е населявала фронта и Централна Азия, в Индия и южните райони на Източна Европа, има няколко разновидности на тези индивиди. Липсата на контрол върху унищожаването на щраусите доведе до рязък спад на населението им. В момента единственият вид включва 4 подвида, които живеят само в Африка. Тези оцелели подвидове включват следното:

  • обикновен, Този подвид има различна плешива глава. Това е най-големият подвид, чийто растеж достига 2,7 м и тежи до 156 кг. Крайниците и шията на този щраус са оцветени в яркочервено. Черупката на яйцата на птиците е покрита с тънки лъчи на пори, които образуват модел, наподобяващ звезда. Някога обикновените щрауси обитавали територията от Етиопия и Уганда до Алжир и Египет. Понастоящем този подвид може да бъде намерен само в няколко африкански държави: Камерун, Чад, Сенегал и Централноафриканската република, t
  • Масаи, Този подвид обитава Източна Африка. По време на размножителния период вратът и крайниците на животното придобиват яркочервен цвят. В обичайното време, оперението на тези части на тялото има розов оттенък,
  • сомалийски, Този подвид понякога се счита за отделен вид. Мъжките от този вид имат еднакъв плешив участък по главата, както и индивиди от обикновения подвид. Вратът и крайниците се отличават със сиво-син цвят. Женските имат светлокафяви пера. Този вид живее в южните части на Етиопия, в североизточна Кения и в Сомалия. Този вид предпочита да живее самостоятелно или по двойки,
  • южно, Този подвид се отличава със сивкав оттенък на перата на шията и крайниците. Птиците живеят в Югозападна Африка. Подвидовете могат да бъдат намерени в Намибия, Замбия, Зимбабве, Ангола, Ботсуана.

Мнозина вярват, че ползите могат да се получат само от продажбата на месо, но всъщност това е най-евтиният продукт. Кожата, от която се правят кожените изделия, е най-ценена, притежава отлични якостни качества и отговаря на изискванията на най-взискателните клиенти. Един квадратен метър на кожата ще бъде поне $ 350, така че колкото по-голяма е птицата, толкова повече ще има печалба.

Много е изгодно да се продават яйца, тъй като един струва около 400-500 рубли, в зависимост от теглото си и мястото, където ще го вземе. Най-печелившите могат да бъдат реализирани в ресторанти, както и за сувенири. Изработени са от лампи, декорации на помещения, вази, чинии.

Черният дроб има отделна стойност. Нейната цена е не по-малко от 2000 рубли на килограм в ресторант, се счита за деликатес. 1 индивид дава до 2-2,5 кг черен дроб, което е много полезно. С успешна реализация, можете да получите +5000 рубли от един щраус.

Клюн, нокти купуват фармацевтични компании за производство на лекарства срещу сърдечно-съдови заболявания. Те правят скъпи маски по лицето, както и кремове за вдигане на кожата. Гъста мазнина се използва и като подмладяващ крем.

Перушките са не по-малко скъп продукт, висококачествени възглавници, облицовки за зимни дрехи и пълнеж за одеяла. Те имат хипоалергенни свойства, запазват топлината си и позволяват преминаването на въздуха. В такива дрехи тялото постоянно диша, чувства се комфортно.

Гледайте видеоклипа: Редки видове папагали могат да се видят в Хасково (Ноември 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send