Обща информация

Бели уши фазани: къде живее и как да се държат в плен?

Pin
Send
Share
Send
Send


За истинските ценители на екзотичните птици бял фазан може да се превърне в истинска украса на двора, защото освен привлекателния си външен вид, той се отличава със своята благодат и сравнителна простота в грижата си.

Как изглежда един бял фазан?

Много птицеферми предпочитат този сорт поради елегантния си цвят и с добри условия за поддържане на оперението винаги ще остане ярко бял. Това обаче не е единственото предимство на белия уши фазан.

Външен вид и оперение

В допълнение към белия цвят на тялото (между другото, сянката може да варира от чисто бяло до синьо-бяло), малка черна птица главата с червена зона около очите и оранжево-жълти мъниста очи не е по-малко забележим.

Черната капачка на главата на фазана се усеща много кадифена на допир, но червените зони са напълно лишени от перушина. Розовият клюн е мощно допълнение към главата.

Краката на птицата са къси и силни, с шпори. Черно-синята опашка, състояща се от 20 пера, е много по-малка от тази на другите уши фазани, а колкото до самите уши, те са практически незабележими като цяло. Крилата на птиците се сливат добре с тялото и имат кафяви краища. Основната отличителна черта на пола е по-малкият размер на жената в сравнение с мъжките.

Тегло и размери

Мъжките птици са традиционно повече женски и се характеризират със следните параметри:

  • дължина на торса - средно 93-96 см,
  • дължина на опашката - до 58 см,
  • размах на крилото - около 33-35 cm,
  • тегло - 2350-2750 g.

Що се отнася до представянето на жените, въпреки че те са по-ниски от горните стойности, те все още осигуряват на птиците благодат и величие:

  • дължина на торса - 86-92 см,
  • дължина на опашката - 46-52 см,
  • Размах на крилото - до 33 cm
  • тегло - 1400-2050 g.

В природата могат да се намерят по-големи представители, но във всеки случай белият фазан е един от най-големите представители на рода.

Къде живее

На територията на Русия, Украйна и съседните държави описаната птица се среща само в частно развъждане, тъй като живее в природата в Западен Китай и в източните индийски земи.

Тя предпочита горските горски зони на Източен Тибет, гнездящи се предимно в борови и дъбови редки гори, на надморска височина от 3200-4200 м надморска височина. Границата на ареала се счита за горска зона в рододендронните гъсталаци, разположена на надморска височина от 4600 метра.

В близост до река Яндзъ тези фазани живеят по склоновете на скалите, сред спирея, шипка, хвойна и бръмбари. През зимата птиците могат да бъдат открити на надморска височина от 2800 м, но през лятото те не преминават над снежната линия.

Начин на живот и поведение

Белите уши фазани обичат компанията, така че рядко отиват сами. Те се събират в големи групи на планински ливади, където търсят храна, копаят почвата с човката си. Полетите не са любимото им занимание, следователно, ако ловците дойдат на друго място с кучета, птиците предпочитат да бягат. Това обаче не означава, че птиците не знаят как да летят, напротив, в случай на спешност те могат да преодолеят стотици метри в секунди, поради което техният полет често се сравнява с полет на яребица или кралски фазан.

Както през лятото, така и през зимата, белите уши фазани предпочитат заседналия начин на живот, а бялото оперение може да бъде едно от изискванията за адаптация. Широката опашка и широките крила, които се справят добре в снега, помагат на птицата да се движи през дълбокия сняг.

Дори да се движат на къси разстояния, птиците оставят различни следи върху снежната покривка, по която ловците лесно могат да ги проследят.

В много сурови мразовити дни всички представители на описаните видове са толкова активни, колкото и във всеки друг момент: могат да търсят храна от сутрин до късно вечер, като почиват само в средата на деня (обикновено останалите са близо до изворите и потоците) ). По време на студения сезон птиците могат да се отклоняват в групи до 250 индивида, но често тази стойност не надвишава тридесет. По време на размножителния сезон птиците се държат по двойки.

Какво яде бял фазан

Птиците може да се наричат ​​вегетарианци, защото, за разлика от многото им роднини, през по-голямата част от годината те се хранят само с корени и друга растителност, често не далеч от копитни животни.

Птиците могат леко да разнообразят менюто си само през лятото, когато се появяват боровинки и ягоди.

От началото на брачния период малките безгръбначни и насекоми се появяват в диетата на фазаните, но това не трае дълго и до есента птиците превръщат вниманието си в плодовете на хвойната - основната храна за близкото бъдеще. С пристигането на зимата, игли на растението, вълчи плодове, сушени семена от лилии и ириси се добавят към тези плодове. В сезона на продължителни зимни виелици птиците се хранят с борови иглички, остатъци от зайци и други животни.

репродукция

Размножителният сезон за този вид фазани започва в края на пролетта и продължава до средата на юни. Видимият сексуален диморфизъм, както и демонстрациите на чифтосване, е слабо изразен при тези птици, което само потвърждава теорията за тяхната моногамия.

Докато се грижи за избраната жена, мъжът може да тича около нея в продължение на часове, вдигайки опашката си, спускайки крилата си и се опитва да надуе възможно най-светлите зони на главата си. Всички тези действия са придружени от настоящите писъци, характерни за фазаните, чийто звук се простира на разстояние до 3 километра.

Много е трудно да го разграничим от брачния вик на тибетски уши фазан, с изключение на това, че ритъмът е по-бърз. Мъжките викат предимно рано сутрин и късно вечер. Когато се отглеждат в плен с началото на брачния период, тяхната агресивност към техните конгенери също се увеличава, затова при размножаването на тези птици е задължително изискване за пространство на открито с определени места за подслон.

Освен това подстригването на пера на едно крило на боец ​​ще спомогне за намаляване на агресията. Възпроизвеждането у дома е възможно, ако фермерът за птици има време да вземе яйца, положени от фазани, и да ги постави под пилешко, пуешко или просто да ги постави в инкубатор и след това да постави птенцата в брудер.

Бяло-ушите фазани поставят гнездата си на земята, избирайки места под смърч или в основата на изпъкналата скала. По-късно в тях се появяват 6–9 яйца, които женските лежат с почивка от няколко дни. Инкубационният период продължава 24-29 дни, след което от яйцата се появяват пилета с тегло около 40 г. Малките деца растат сравнително бързо и на възраст от 10 дни те могат да тежат 85 грама, а на 50-ия ден от живота тази цифра се покачва до 600 грама.

Женските са стандартно по-малки от мъжките, така че разликата в теглото е около 50-70 г. Младите птици достигат възрастни птици едва на възраст 5 месеца.

Абсолютно всички видове фазани могат да се чифтосат помежду си, а при достигане на зряла възраст (около две години), хибридите произвеждат и потомство.

Възможно ли е да се държи в плен

Има много успешни примери за задържане на белите уши фазани в плен. Въпреки това, ако искате да получите потомство от тях или просто да създадете комфортни условия за вашите отделения, тогава си струва да разгледате изискванията за волиера.

На първо място, трябва да е голям, така че няколко фазана да имат поне 18 квадратни метра. m square. По-малките клетки са подходящи само ако е възможно да се освободят птици в градината или парка, където те могат свободно да ходят през деня. На такива ходещи птици могат да останат на стада, но в клетките все още е желателно да се държат фазани по двойки.

Белите уши фазани са доста издръжливи и неизискващи в грижата за птиците, способни да издържат на значителни температурни капки. В същото време, топлината и пряката слънчева светлина се възприемат от тях много по-зле, по същия начин като влагата в помещението.

Следователно, предвид тези изисквания, птиците могат да бъдат оставени в покрити заграждения през зимата. С правилното възпитание (птиците дори могат да бъдат обучени), тези птици могат да се превърнат в истинска украса на всяка градина или паркова зона, където те са почти целият ден на една и съща територия, разкъсвайки почвата с човките си и кълвайки намерените корени.

Що се отнася до приемливата диета, тя може да бъде много разнообразна.

Разбира се, когато се отглеждат в плен, е много трудно да се получи позната храна, така че животновъдите препоръчват използването на специално разработени храни (те трябва да са 75% от храната), зеленчуци и плодове, които споделят останалите 25%, за да се хранят белите уши фазани.

По време на брачния период се използват грозде, ябълки и твърдо сварени яйца, за да се хранят птиците, въпреки че не трябва да се изключва възможността птиците да ядат пшеница, овесени ядки, натрошен грах, ситно нарязани зеленчуци и кореноплодни зеленчуци. През зимата можете да окачите в клетката сосни клони, за да могат птиците да ядат иглите.

Онези фермери, които вече имат опит в работата с фазани, ще могат лесно да се грижат за белите ушни птици без допълнителни знания, но новодошлите в този бизнес все още трябва да гледат по-отблизо на този въпрос.

Описание и характеристики на фазана

фазан - Това е птица, която стои начело на семейство фазани, което от своя страна принадлежи към реда на пилета.

Фазаните имат своеобразно запомнящо се оперение, което е основната характеристика на птицата. Мъжките и женските имат различен вид, както при много други семейства на птици, мъжът е много по-красив и по-ярък.

Диморфизмът по пол е силно развит при тези птици. Мъжките са по-красиви, по-светли и по-големи, но това зависи от подвида на фазана, който е повече от 30. Основната разлика между подвидовете е и оцветяването на оперението.

Например един обикновен фазан включва голям брой подвидове: например грузинският фазан - той се характеризира с наличието на кафяво петно ​​върху корема, което има ярка граница от лъскави пера.

Друг представител е фазана Хива, чийто цвят е доминиран от червен цвят с меден нюанс.

Мъжът от обикновения фазан има ярко красиво оперение.

Но японският фазан се различава от останалите в зелен цвят, който е представен от различни нюанси.

Оперението на японски фазан е доминирано от зелени нюанси.

Фото фазани разкриват уникалната красота на тези птици. Това обаче е предимно характерно за мъжете.

Женските са много по-скромни, основният цвят на оперението е сив с кафяви и розови нюанси. Рисуването върху тялото е представено от малки петънца.

Външно фазанът лесно се отличава от другата птица с дългата опашка, която при женската достига приблизително 40 сантиметра, а при мъжката тя може да бъде 60 сантиметра дължина.

Теглото на фазана зависи от подвида, както и от размера на тялото. Например един обикновен фазан има тегло около 2 килограма, а дължината на тялото е малко под един метър.

Красив външен вид и много вкусно и здравословно месо от тази птица са причината за масата лов на фазани. Убиецът на фазани Често излизат ловни кучета, които са специално обучени и лесно намират птицата.

Задачата на кучето е да изгони фазана към дървото, тъй като моментът на излитане е най-уязвимото време, в този момент ловецът прави удар. И тогава задачата на кучето е да донесе трофея на господаря си.

Месото от фазани се цени много за вкуса и калориите си, което е 254 ккал на 100 грама продукт, освен това съдържа голямо количество витамини, които са необходими за нормалното функциониране на човешкото тяло.

Има огромен брой рецепти за готвене на фазани, като всеки един от тях представлява кулинарен шедьовър. Добра любовница със сигурност знаекак да се готви фазанда подчертае изискания си вкус и да запази всички полезни качества.

Използването на месо от фазани в диетата подобрява имунитета на човека, възстановява загубената сила и носи общо засилващо въздействие върху организма като цяло.

Женският фазан има кафяво-черно петнисто оперение

Такова търсене на месо, причинено първоначално развъждане на фазани в ловните стопанства, в които те са ангажирани с попълване на броя на птиците за ловния сезон, което, като правило, пада през есента. В началото на 19 век фазаните започват да се отглеждат в частни провинции, като обекти за лов и декориране на двора.

По принцип, за декорацията на двора се отглеждахме толкова екзотично златен фазан, Перото на тази птица е много светло: злато, червено, черно. Птицата изглежда много красива и грандиозна.

На снимката е златен фазан

През 20-ти век фазаните се развъждали у дома навсякъде. Птиците донасят достатъчно добра печалба на собствениците си, защото домашни развъдни фазани навлиза в ново зоотехническо ниво и заема значително място в индустрията. Така, с развитието на развъждането на фазани купуват фазани Стана много по-лесно и по-изгодно.

Характер и начин на живот на фазана

Фазанът носи титлата на най-бързия и най-пъргав състезател сред всички представители на пилетата. Когато бягате, фазанът заема специална позиция, вдига опашката и в същото време дърпа главата и шията напред. На практика фазанът прекарва целия си живот на земята, но само в крайни случаи, при опасност, той излита. Летенето обаче не е основното предимство на птицата.

Фазаните по природа са много срамежливи птици и се опитват да се пазят в безопасно убежище. Такива места за птици са гъсталака или гъста висока трева.

Птиците обикновено живеят сами, но понякога се групират в малка група. По-лесно е да видите птиците сутрин или вечер, когато напускат приюта, за да ядат. През останалото време фазаните се скриват от любопитни очи.

Фазаните обичат да седят на дърветата, благодарение на разноцветния цвят, те се чувстват сигурни сред листата и клоните. Преди да слязат на земята, фазаните планират дълго време във въздуха. Фазанът излита в стила на "вертикална свещ", след което полетът заема хоризонтална равнина.

Гласът на фазан може да се чуе само когато лети. Сред шумните удари на крилата на фазана можете да хванете остър, силен ястребен вик. Този звук е като петел на петел, но не е толкова изваден и по-силен.

Районът на разпространение на тази птица е много голям. Фазаните живеят от Иберийския полуостров до японските острови. Тази птица се среща в Кавказ, Туркменистан, Казахстан, Киргизстан и Далечния изток. В допълнение, фазаните се срещат в Северна Америка, както и в много европейски страни.

Храна от фазани

В естествената среда, в естествени условия, диета от фазани в по-голямата си част се състои от растителни храни. За да утолят глада фазани, те използват растителни семена, плодове, коренища, млади зелени издънки и листа. Храната на животните също е важна за птиците, ядат червеи, ларви, насекоми, паяци.

Характерна особеност на тези птици е, че пилетата от раждането се хранят изключително с животинска храна и едва след известно време преминават на растителна храна.

Фазаните получават храната си на земята, грабят листа, пръст и трева с доста силните си лапи или кълват храна от растения на малка височина от земята.

Какво яде бял фазан?

Такива индивиди могат лесно да бъдат наречени вегетарианци, тъй като се хранят с корени и растителност. За да разнообразят диетата си, птиците ползват ягоди и боровинки през лятото. С началото на брачния период диетата на фазаните се състои от малки безгръбначни и насекоми.

През есента фазаните ядат плодове от хвойна. С появата на зимни иглолистни растения, вълчеви плодове, семена от ириси и лилии се прибавят към тези плодове. С дълга зима те се хранят с зайци и други животни.

Развъждане в плен

Размножителният сезон за фазаните започва в края на пролетта и продължава до средата на юни. Демонстрациите на брака са слабо изразени, което още веднъж потвърждава теорията за моногамията. Когато се грижите за жена, мъжът може да се скита около нея за дълго време, като вдига опашката си и пуска крилата си. Той се опитва да покаже колкото се може повече цветни пера, за да привлече вниманието й. Всички действия се допълват от ритмични настоящи писъци. Мъжете крещят рано сутрин и вечер.

Когато ги отглеждат у дома с началото на брачния сезон, агресивното им отношение към своите събратя се увеличава, затова е важно да се изгради просторна волиера за тях. За да намалите агресията, можете да отрежете краищата на крилата при мъжете.

Гледайте видеоклипа: 910 The Man Who Married a Toad , Multi-subtitles (Октомври 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send