Обща информация

Планинска овца

Pin
Send
Share
Send
Send


Размерът на овен е от 1,4 до 1,8 метра. В зависимост от вида теглото на овен варира от 25 до 220 kg, а височината при холката е 65 до 125 cm.

Характерна отличителна черта, присъща на рода на овниците, са масово извитите спиралови рога с малки напречни прорези, насочени към страните и седнали на малка продълговата глава. Рогата на овен могат да достигнат до 180 cm, въпреки че има видове с малки рога или без тях изобщо. Доста високи и силни крака са идеални за ходене както по равнини, така и по планински склонове. Опашката на овен има дължина от 7 до 15 cm.

Поради страничното положение на очите с хоризонтални зеници, овните имат способността да виждат обкръжението зад тях, без да обръщат главите си. Зоолозите предполагат, че очите на овен могат да възприемат цветна картина. Това, заедно с развитото обоняние и слух, помага на овцете да намерят храна или да се скрият от врага.

Женският овен е овца, Разликите в половете между мъже и жени се проявяват в размера на тялото (овните са почти 2 пъти по-големи от овцете) и роговете (при мъжете роговете са много по-добре развити, отколкото при жените). Но цветът на козината не зависи от сексуалните характеристики. За всички индивиди в рамките на вида, цветът е почти идентичен. Цветът на овца и овца е кафяво-кафяв, жълто-кафяв, сиво-червен, бял, светлосив, тъмнокафяв и дори черен. Почти всички видове овен имат коремни и долни крака с лек, почти бял цвят. Всички членове на рода, с изключение на местните видове, имат сезонно заточване.

Леви овце, дясна овца

Овенът е животно, водещо живот на стадото. Членовете на стадото общуват помежду си, като бляскат или страдат. Гласът на барана е блещяващ, различен по терена. Често членовете на стадото се отличават с гласове.

Средният живот на овцете в естествени условия варира от 7 до 12 години, въпреки че някои индивиди живеят до 15 години. В плен овце живеят 10-15 години, и с добри грижи могат да живеят до 20 години.

Видове овце, имена и снимки.

Няма обща класификация, приета от всички учени. Някои автори предлагат да се разделят видовете по морфологични критерии, например, според формата на овенни рога. Други предпочитат да ги изолират въз основа на броя на хромозомите и структурата на ДНК. Въпреки това, повечето изследователи са склонни да вярват, че целият род овце може да бъде разделен на 7 вида:

  • Овчарска къща (лат. Ovis aries)чийто външен вид зависи от породата. Дължината на възрастните варира от 0,6 до 1,1 м, височината при холката е около 1 м, а теглото на овца (овен) може да достигне 45-100 кг (при жените) и 70-160 кг (при мъже). Краката на животното са добре развити, със средна дължина, въпреки че има породи овце с много къси крака (например естонски бяла глава). В допълнение към характерните спирално усукани рога при мъжете, отличителна черта на домашните овце е усукване на козината, която липсва при не-опитомени видове. Повечето от женските домашни овце са комоми (без рога). В долната част на муцуната на овцете са леко заострени, а някои породи имат разпознаваем кука-носов профил. Овча вълна може да бъде бяла, бежова, кремава и черна. Вътрешните овце са често срещани в много страни по света. Най-известната порода домашни овце:
    • Съветски мериносотглеждани за вълна и месо,
    • Порода Каракулчиято вълна се използва за производство на килими, а кожата на агнетата за получаване на астраханска козина, която отива да шият най-горните кожени облекла и зимните шапки.
    • Граничен урокотглеждани за вълна и месо. Характерна особеност на тази порода са дълги изправени уши, наподобяващи заек.

  • Муфлон (латински Ovis orientalis) - вид диви овце, от които произхожда по-голямата част от домашните овце. Най-известните от неговите подвидове са:

Европейски муфлон (лат. Ovis orientalis musimon) - диви овце с дължина на тялото до 125 cm и с тегло до 50 kg. Цветът на овцете от този вид зависи от сезона. През лятото - червено с кафяв оттенък, през зимата - кестен с кафяв блясък, а цветът на корема е бял по всяко време на годината. Рогата на мъжкия овен са добре развити, достигайки дължина от 0,65 m и имат триъгълна форма в участъка. Женските рога практически липсват. Дивият европейски муфлон обитава високите планини на Корсика и Сардиния, както и в Южна Европа.

Азиатски муфлон (арменски муфлон) (лат. Ovis orientalis gmelini) - диви овце с дължина 150 cm, височина 92 cm при холката и с тегло до 80 kg. Големи триъгълни овални рога, усукани в спирала за един завой. Тяхната обиколка в основата може да надвишава 25-29 см. Рогата на женските на овен са много по-малки по размер, те са по-плоски и не са усукани. Козината на азиатския овен има червеникаво-кафява или жълто-червена сянка. През зимата придобива тъмнокафяв цвят. Характерна особеност на този подвид на овен е тъмна ивица, минаваща по билото, и черно-кафява грива с бяла защитна коса. Дивият азиатски муфлон се разпространява от Кавказ и южните части на Туркменистан и Таджикистан до Средиземно море и северозападната част на Индия. Живее в страни като Иран, Индия, Армения, Азербайджан.

Кипърски муфлон (латински Ovis orientalis ophion) - диви овце, почти унищожени през 20-ти век. През 1997 г. е имало само 1200 души. През 2016 г. този брой е нараснал до 3000 лица. Този вид овце живее в Кипър.

  • Уриал (лат. Ovis vignei) - диви овце, чийто размер е висок около 1 метър с дължина на тялото около 145 см. Теглото на овен достига 87 кг. Мъжкият овен има големи извити рога с дължина до 1 метър и диаметър в основата до 30,5 см. Козината на овцете е кафява, през зимата с по-тъмен тон. Като цяло, характерната черта на мъжките от този вид овни е черният цвят на гърдите и предната част на шията, но това зависи от подвида (има общо 6 подвида на уриалите). Urial се среща в Централна Азия - в югозападната част на Казахстан, Узбекистан, Туркменистан, Таджикистан, Афганистан, Пакистан, Иран и Индия.

  • Argali, argali или планинска овца (лат. Ovis ammon) - най-голямата дива овца от този род. Има няколко вида планински овце: Алтай, Казахстан, Тибет, Тиен Шан, Памири, Гоби, Каратау, Северен Китай, планинска овца Кызылкум. Дължината на тялото на възрастните мъже може да достигне 120-200 см, височината при холката е 90-120 см, а теглото е 65-180 кг. Както овните, така и овцете са собственици на спираловидни масивни рога, достигащи дължина от 190 cm (при мъжете). В зависимост от подвида, козината на овен може да варира от лек пясък до тъмно сив с кафяв оттенък. Цветът на корема и долната част на страните, по които преминават тъмнокафявите ивици, е много по-лек. Вратът на мъжката планинска овца е украсен с лек кожен пръстен, а шията е украсена с дълга коса. Навесва архарите 2 пъти годишно. Дивите планински овце живеят в Централна и Централна Азия, както и в Южен Сибир. Вълци, рисове, росомахи и снежни леопарди ловят планински овце. Архар е включен в Червената книга на Руската федерация.

  • Снежна овца (лат. Ovis nivicola) - доста голямо диво животно с къса и дебела врата. Дължината на възрастните мъжки е от 1,4 до 1,88 м с височина при холката до 1,1 м. Теглото на овен е 56-150 кг. Дължината на женската овца е 1,26-1,79 м, височината при холката е от 76 до 100 см. Теглото на овцете е 33-68 кг. Рогата на овцете от бигхорн достигат един метър дължина и са силно навити в пръстен. Типично за вида на изрязаните изрези. Сърповите рога на женските от овцете от бигорн са по-тънки и по-къси. Тъмно кафявият цвят на тялото е много различен от светлия корем и вътрешните части на задните крака. Снежният овен живее в Източен Сибир.

  • Овце Bighorn или тъп овен (лат. Ovis canadensis) достига дължина 110 см и тежи 73-143 кг. Неговата височина при холката не надвишава 115 см. Женската от тежкокосменен овен тежи 53-91 кг. Болтовете, които обитават пустинята, са по-малки от планинските им събратя. Тежестта на овен от пустинята е 58-86 кг при мъжките и 34-52 кг при женските. Големи рогове на мъжки до 110 см дълги са огънати в нежна спирала. Главата "украса" при женските има полу-полумесец форма. Рогата на голям овен тежат около 14 килограма. Вълната от мазнини овце е оцветена в жълто-кафяво или кафяво-кафяво, дори черно. Цветът на корема и задната част на бедрата на овен е по-лек. Живее в планините на Западна Северна Америка от Канада до Калифорнийския полуостров.

  • Рам Дала или овце с тънки крака (лат. Ovis dalli) - Животно със среден размер с дължина на тялото 160-180 см. Теглото на овен достига 140 кг. Дългите, тънки, спираловидни извити рога на овен растат до дължина 110 см. Местообитанието на овен Dallah се простира от южна Аляска до Британска Колумбия. Има два подвида тънкокожни овце:

Ovis dalli dalliОтличителна черта на този вид е снежно-белият цвят на козината. Диви овце с огънати рога са често срещани, най-вече в Аляска, както и в Северозападна Колумбия в САЩ.

Ovis dalli stonei - сив овен с бели петна по опашката. Живее в северозападните щати.

Къде живеят овни в природата?

Дивите овце живеят само в страните от Северното полукълбо и обитават предпланинските и планинските райони на Гърция и Турция, Северна Африка и Испания, Крим и Казахстан, Пакистан, Афганистан, Русия и Индия. Някои видове овце с високо съдържание на мазнини живеят в пустини. По-голямата част от евразийските видове се срещат в Кавказ, Памир, Тиен Шан и Алтай. В допълнение, планинските овце са широко разпространени в Камчатка, в Забайкалия и Източен Сибир, както и в планините на Тибет и Хималаите. В Северноамериканския континент естественият ареал на рода е свързан с тясна ивица от тихоокеанското крайбрежие, простираща се от Мексико до Аляска.

Местообитанието на домашните овце е практически всички континенти, с изключение на Антарктида и тропическите райони с висока влажност. Днес овцете и овцете се отглеждат във всички страни на Европа и Азия, в Северна и Южна Америка, Нова Зеландия и Австралия.

Животните, живеещи в естествени условия, са обвързани с определена област и никога не я напускат. През годината дивите овце правят сезонни миграционни преходи, издигащи се до височини през летните месеци и слизащи в долините през зимата. През лятото, стадо овце има средно 30 глави, а с настъпването на зимата, някои общности могат да достигнат около 1 000 глави. Обикновено женски овен с млад запас се държи отделно от разпръснати групи мъжки. Особеността на комуникативното поведение на стадото е постоянен контрол върху обкръжаващата ситуация. Аларменият сигнал, получен от всеки член на стадото овце, е ръководство за действие за цялата общност.

При домашните овце, за разлика от дивите роднини, стадата са от смесен тип, а стадният инстинкт е много добре развит, което изисква присъствието на поне един член на стадото. Овца, оставена сама в изолация, е под силен стрес.

Какво ядат овцете?

Храненето на овцете зависи пряко от местообитанието и времето на годината. Те имат способността лесно да се адаптират към условията на околната среда и са напълно непретенциозни към храната. През пролетта и лятото, овцете ядат блуграс, пустинна осока, гъши лук, перо, трева, дива трева, бобови растения. В допълнение, различни плодове, листа и зелени издънки на дъб, габър, клен, както и други храсти и дървета са включени в дажбата на овцете. С настъпването на студеното време, след като снежната покривка падна, овните се хранят с пелин, сухи зърна, извлечени от под снега, бадемови и кучешки клони, мъхове и лишеи.

В домашни условия овцете се хранят със сено, към което се добавя 25% слама. Като концентрирана добавка в хранителния режим на домашни овце и овце се използва овес или смлян ечемик.

Развъждане на овце.

Овенът, живеещ в естествена среда, става полово зрял на 2-3 години. Вътрешните овце узряват много по-рано, а на първото чифтосване се допускат жени на възраст от една и половина.

В зависимост от вида, сезонът на чифтосване при овцете, живеещи в южните райони, започва в края на юли, а за жителите на по-хладните райони - през октомври-ноември и може да приключи през декември. За правото на притежание на жена обикновено се претендират няколко мъжки овни. Те уреждат насилствени битки, които могат да отнемат много време. След чифтосване овцете напускат оплодената женска и започват да търсят друга жена. Средно бременността на овца продължава около 5 месеца.

Няколко дни преди раждането на агнетата, женският овен напуска стадото и се оттегля на уединено място, където се осъществява отелването. Овце от новородено бебе тежи от 3 до 5 кг. Обикновено се раждат 1-2 агнета, но по-зрелите овце могат да донесат три.

Първите няколко дни новороденото агне и майката са в приюта. След като агнетата свикнат с майката, те се връщат в стадото. Една млада овца се храни с мляко до 3-4 месеца, въпреки факта, че от първия месец може да яде зеленчукова храна. Само след шест месеца потомството става напълно независимо.

Развъждане и поддържане на овце у дома.

От древни времена укротяват овцете до хората. Те не са агресивни, лесно се управляват и поддържането на овце у дома не създава особени трудности. В райони с топъл климат и мека зима, те могат да бъдат пасящи през цялата година и дори не изискват специални съоръжения за подслон. Те са доста прост навес от дъжда. В райони със сурови зимни месеци вече се изисква изграждането на просторни овчарски кучета (помещения за отглеждане на овце) от дърво или тухли. Дървен под, повдигнат до 20-30 см над земята, поръсена със слама или дървени стърготини, заменена от влагата и замърсяването. За жени, овни и агнета със сигурност ще се организира специален отдел, който може да се отоплява по време на тежки студове.

През летните месеци домашните овце се хранят с пасища. Можете да използвате местата, където се пашат крави или коне, защото дори и след ходенето си овцете ще намерят нещо, от което да се възползват. През зимата овцете се хранят със сено и концентрирани фуражи.

Ползите от домашните овце.

Ползите от домашните овце не предизвикват никакво съмнение. Изработват се овча вълна, тъкани и килими, овча кожа се използва за шиене на кожени палта и кожени палта. Нуждаем се от овце за месо и мляко, от което правят сирене. Мастните опашки се отглеждат специално за мазнини. Ловуват се някои видове диви овце. Убиват планински овце заради месо и рога, използвани за изработване на бижута или за ловни трофеи.

Развъждане на диви овце.

От всички видове диви овце, само муфлон и архари могат да бъдат укротени и държани в условията на зоопарк или частна ферма. За тяхното поддържане е необходимо да се организират специални просторни писалки с високи, плътни бариери и малка стая с корито за хранене и корито, в което животните могат да се скрият от топлина или студ. Останалите диви представители на рода овце много бързо умират в плен. За възстановяване на видовете те създават защитени зони, където ловът е забранен.

Планинска овца

Планинската овца е общоприетото име за няколко вида диви овце, които обикновено се срещат в планините. Те принадлежат към групата на artiodactyl и семейството на говедата.

Отличителна черта са масивните, спираловидно усукани рога, чиято дължина може да достигне 190 см. Средната дължина на овен, в зависимост от вида, е 1,4–1,8 м, а височината му е от 65 до 125 см. до 225 кг.

Поради факта, че очите им са разположени отстрани, а ориентацията на зениците е хоризонтална, овцете могат да виждат зад тях, без да се обръщат. Те също имат добре развит слух и мирис. Мъжките и женските индивиди се различават по размер на торса и рогата. При жените някои видове рога са напълно отсъстващи.

Овцете се хранят предимно с тревни растения, но диетата им включва плодове и листа на дървета. През зимата сухи зърнени култури и пелин се извличат от под снежните преспи, както и диви розови клони, мъх и лишеи.

Планинските овце обитават територията на Северното полукълбо. Те живеят в планините и предпланините, а също и в пустините на Евразия и Северна Америка. Типични местообитания на планински овце са Кавказ, Тибет, Хималаите, Памир, Тиен Шан.

Досега учените не са установили точния брой на видовете диви овце. Помислете за 5-те най-често срещани.

Муфлон (европейски)

Муфлон - единственият представител на дивите овце в Европа. Живее на открити площи, предимно на леки планински склонове. Козината му е гладка и къса, малко по-дълга по гърдите. Червеникаво-кафявата коса на гърба, става кестен до зимата, бяла на гърдите.

Дължината на тялото на мъжката, заедно с опашката (около 10 см), достига 1.25 м, височината при холката е 70 см. Рогата на мъжките са около 65 см дълги, добре развити и имат триъгълно напречно сечение. Рогата са изключително редки при жените. Теглото на овен е 40-50 кг. Размерът на женските е по-малък от мъжките, те имат по-светъл цвят на козината.

Муфлон, как и все бараны, стадное животное. Иногда сбиваются в крупные стада до 100 особей. На протяжении года самки и самцы живут отдельно, объединяясь лишь зимой, в период спаривания.

В брачный период (поздняя осень) самцы устраивают между собой поединки. Длительность жизни составляет от 12 до 17 лет.

Архар (степной муфлон)

Архары были повсеместно распространены на Тянь-Шане и Южном Алтае. Но през последните години броят им намаля значително поради човешката дейност, а в Алтай те напълно изчезнаха.

Аргали живеят в планините и водят заседнал начин на живот. Ако за дълго време на едно място можете да намерите храна и никой не е обезпокоен от овни, те не се скитат.

При мъжете роговете са мощни, спираловидно усукани. Рогата на женските са тънки и много по-къси, почти не извити. Цветът на тялото, като правило, е кафяво-кафяв от двете страни и по гърба, а коремът и шията са снежно бели.

Снежна (Великата стена, Чубук)

Тялото на бигорните овце е малко, но мускулесто, с малка глава, на която са разположени уникални по рода си рога. Те са характерни както за мъжките, така и за женските, с дължина до 110 cm.

Овцете от бигхорн също се наричат ​​"бизон" или "чубук". Краката са доста къси и мощни. Тялото е покрито с дебела къса коса, която ги предпазва от замръзване. Цветът на животните е предимно кафяво-кафяв, бели петна са открити по тялото, главно по главата.

Дължината на торса на мъжките варира от 1,40 до 1,88 м, височината при холката е 76-112 см. Те са с тегло от 56 до 150 кг. Женските са по-малки по размер, дължината на телата им е 126–179 cm, височина - 76–100 cm, телесно тегло - от 33 до 68 kg. Те живеят в малки стада на няколко индивида, през есента се събират в по-големи групи, но не повече от 30 глави.

Дала (тонкорогия)

Dallah се намира в Северна Америка (в западната част на Канада и в планинските райони на Аляска). Този вид се отличава със снежнобяла коса, понякога се улавят индивиди с черни опашки и сиви петна по гърба и страните. Възрастните имат дължина на тялото 1,3–1,8 m.

Мъжките тежат от 70 до 110 кг, женските - до 50 кг. Мъжките имат спирални рога, които се въртят все повече и повече с възрастта. Рогата на женските са много по-малки и по-тънки. Те живеят средно 12 години.

Далските овни са много социални, не са враждебни към съседни групи. Мъжете и жените живеят в отделни стада и се обединяват по време на коловоза.

Сред мъжете има строга йерархия, която се определя от размера на рогата. Мъжете организират състезания помежду си, но благодарение на силен череп, нараняванията са доста редки.

Уриал (Туркменска планина)

Това е един от най-малките видове диви овце, често срещани в Централна Азия. Теглото му не надвишава 80 кг, а височината при холката е до 75 см. Цветът на козината им е кафяв, леко светлинен.

На задницата има бяло петно, а при мъжките косата на врата и гърдите е черна. Рогата на мъжките са масивни, по дължина могат да достигнат до 1 метър, с изпъкнала външна повърхност и фини напречни бръчки.

Те живеят по склоновете на планини и плата, където има открити пасища, без ждрела и скали. Подобно на други видове, женските и мъжките от уриалите живеят в отделни стада и се обединяват за периода на чифтосване. Бременността продължава половин година, в резултат на което се ражда едно агне. Туркменските планински овце живеят около 12 години.

Характеристики на жизнения цикъл

Овцете достигат полова зрялост за 2-3 години. Мъжките и женските от всички видове живеят в отделни стада и създават смесени групи само за периода на чифтосване, който започва с пристигането на студено време.

Такива групи се разпадат до пролетта. Мъжете организират битки за правото да притежават жена. Бременността на жената продължава от 5 до 6 месеца. Преди да роди, тя се оттегля от стадото на уединено място. Обикновено се раждат едно или две агнета, теглото им е от три до пет килограма. В естествени условия овцете не живеят повече от 15 години.

Характеристики и местообитания на планински овце

Планинските овце са група артидоктили - членове на семейството на буболечките, които са сходни, според някои характеристики, сходни помежду си, с домашните овце, мускусните волски и планинските кози.

Възможно е да се разграничат от последните планински овце главно чрез налагане на рога, с кръгла форма в напречно сечение, както и с по-масивни, плътни натрупвания, къси крайници и отсъствие на брада.

Диви планински овце, в сравнение с домашните овце, е по-стройно, а роговете му са по-високи. Сините и гризаните овни са подобни на тези животни, представлявайки междинна форма между обикновени овни и планински кози.

Планинските овце се характеризират със средни и големи размери. По същество най-големите им видове, които учените са около седем, са систематизирани и се различават помежду си.

Най-малкият представител на тази група е муфлон. Тези животни имат височина от около 75 cm, достигайки тегло от 25 до 46 kg. Лидерът сред видовете е архали - най-големият представител на тази група. Такива обитатели на планини понякога тежат до 100, мъже до 220 кг, достигайки височина повече от метър.

Както можете да видите снимка на планинска овцаБезусловната гордост и украса на такива животни са техните рога, изкривени по оригинален начин в спирала, напречно набраздена и насочена в различни посоки.

Собственикът на най-големия и най-тежък (с тегло до 35 кг) рог е Алтайски планински овцетой е най-големият представител на такива животни (средните екземпляри имат маса от около 180 kg).

Това обаче е много рядък вид, чието население според оценките е само около 700 индивида. С оглед на това положение в Русия тези планински обитатели са включени в Червената книга.

Оцветяването на животните, като правило, е покровителствено, те са сивкаво-червени или кафяви нюанси, но част от краката, задната част и корема, в повечето случаи, са боядисани в бяло.

Изключения обаче са достатъчни. Например, тънкокраките овце се различават едноцветни светлосиви или бели цветове, а грижливото излъчване се отличава с жълто-червени нюанси.

Планинските овце успешно се заселват в почти всички планински райони на Северното полукълбо, особено широко представени в Азия, но се срещат в многобройни планини в Европа, както и в Северна Африка и Америка, като предпочитат да живеят сравнително ниски, за разлика от планинските кози. Един от видовете от тези животни: дебели крака овце, също се среща в пустините, разположени в подножието на планината.

Природата и начинът на живот на планинските овце

Дивите овце обикновено не напускат населените места, но в зависимост от времето на годината те правят малки сезонни движения, а през лятото се издигат до върховете на стръмните планини и попадат в стада от няколко десетки глави.

През зимата те се спускат до подножието на планините, образувайки големи групи до 1000 глави. Индивидите от мъжкия пол и женските със своето потомство обикновено се държат отделно и образуват изолирани стада. Често се случва големи, силни, уверени мъже да се държат сами.

Когато общуват, тези животни не проявяват агресия един към друг. За да предупреди конгенерите за опасността, умните и предпазливи планински овце могат да дават звукови сигнали. Бледането на животните според техния тоналност е сурово и ниско.

Когато се сблъскат с врага, тези планински създания могат да покажат практичен ум, да намерят изход от ситуацията и да избягат от опасността във времето. На отвесни повърхности, те се движат лошо, но са в състояние перфектно да скачат от скала на скала. Планинска овца в състояние да вземе височина, надвишаваща нейната височина, и по дължина скочи с 3-5 метра.

Хищни птици като златни орли и орли, както и големи животни като пуми, снежни леопарди и вълци, както и в някои части на света койоти, гепарди и леопарди могат да представляват заплаха за тези планински животни.

Планинските овце не са толкова лесни за победа, толкова много хищници се опитват просто да разбият животни, принуждавайки ги да попаднат в бездната, а след това да настигнат ранените или мъртвите и да ядат.

От незапомнени времена опасността за планинските овце е представена и от човек, който води актиниите към животните за извличане на мазнини и месо, правейки великолепни трофеи и сувенири от красивите си рога и глави.

В резултат на подобни действия, както и укротяването на някои видове овце и разпространението на животновъдството, популацията от планински овце често претърпява значителни щети.

Населението на планинските овце и човешката цивилизация са се събрали от незапомнени времена. Тези животни, разпространени по целия свят, често стават герои на древните култове.

А роговете на овен сред народите на Азия се считат за магически артефакт. Одомашените животни се аклиматизират и размножават без проблеми и се кръстосват с овце, в резултат на което се появяват хибриди.

Дивите овце са тревопасни, поради което използват разнообразна, предимно растителна растителност в планинската област, в която съществуват, но животните предпочитат зърнените култури за всички други видове храни.

Въпреки това, те са много непретенциозни, така че могат да се задоволят с груби храни. Планинските овце с удоволствие могат да ядат клоните на дърветата, например дъб или клен, както и голямо разнообразие от храсти. Намирайки находища на солонети, те с нетърпение облизват сол от тях, задоволявайки нуждите на организма от минерали.

Тези животни също се нуждаят от изобилни източници на чиста вода, но овцете, живеещи в пустинята, често имат остра липса на такива нужди. За зимата животинският организъм се приготвя предварително, като се натрупват мазнини.

Възпроизвеждане и дълголетие

Мъжът от планинския овен лесно се различава от женската. Размерът на тялото, те са по-големи в една и половина, понякога два пъти. Освен това роговете на женските обикновено са леко огънати и по-къси по размер. Дължината им е не повече от 35 см, докато мъжките планински овце, рога може да има стойности на измервателните уреди.

На снимката са млади планински овце

Размножителният сезон при животните започва в края на есента, обикновено през ноември. За това време са характерни ритуални битки на мъже, които се съревновават за жени. В този случай, два противоположни индивида, изправени един срещу друг, се разпръскват и се сблъскват с челата си.

Техните мощни фронтални кости са напълно способни да издържат на силата на такъв огромен удар. Докато се грижат за избраните от тях, овцете възбуждат чувствата си, придържат езиците си и правят с тях своеобразни движения.

След чифтосване, индивидите на женската носят малките си, които по правило са средно около един или двама около 160 дни. Агнетата обикновено се раждат през пролетта, а по време на раждането майките напускат стадата си, като се връщат само след седмица с малки.

След края на периода на млечно хранене, до есента, младите агнета вече могат самостоятелно да задоволят нуждите си от храна и чиста вода.

Агнетата са активни и мобилни, скачат и играят много добре, но са уязвими и се нуждаят от постоянно внимание и защита. Продължителността на живота на планинските овце зависи от вида на животните и от условията, в които те съществуват, средно около 10-12 години.

Алтайска овца: описание

В исторически план Алтайската планинска овца има много имена. Тя се нарича алтайската овца, а архарите и алтайският архари. Сред всички имена на това твърдо животно има дори "овен на Тиен Шан".

Както вече споменахме, алтайският овен е най-големият овен. Растеж при възрастен индивид може да достигне 125 сантиметра, а дължината - два метра. Това са силни тревопасни животни със съответните рога. Те са кухи при Алтайския овен, много широки и увити по такъв начин, че краищата да се издигат напред. Основната част на рога е рог, който е обърнат към гърба на животното.

Ролите играят голяма роля в ролята на овен. С тях животното не само е защитено от естествени врагове, но и участва в широкоразпространени битки по време на размножителния сезон.

Както всички членове на овенното семейство, планинският овен на Алтай е тревопасен. В основата на нейната диета са разнообразни зърнени храни, острица, елда и други билки. През зимата при липса на подходящ фураж животните извършват миграции. По-специално, те се спускат от планините и пасат на равнините. За да се търси подходящо пасище, ​​алтайските планински овце могат да пътуват до 50 километра.

хабитат

Днес има само три точки на земното кълбо, където можете да видите Алтайската коза:

  • В района на Чулшман.
  • В района на планината Saylugem,
  • В района между Монголия и Китай.

От само себе си се разбира, че местата, където живеят овцете, са внимателно охранявани и са защитена зона.

Планинските кози са любимо място. В същото време те не се нуждаят от обилна растителност - малки храсти от подвида с кръгли листа ще им бъдат достатъчни.

В горещия сезон планинските овце могат да ядат два или три пъти, но що се отнася до водопой, е вярно обратното - попълват водните запаси в телата си на всеки три дни.

Брой на

В началото на 20 век броят на алтайските планински овце достигна 600 индивида. Малко по-късно техният брой рязко намаля - до 245. Чрез защитни мерки и презаселване на възрастни лица в защитени територии, броят им е леко увеличен - до 320 души, включително млади и вече възрастни членове на тази порода.

Те се опитали да отглеждат породата в изкуствени условия - в зоопаркове на Германия и Америка, но, за съжаление, опитите не бяха увенчани с успех. В повечето случаи животните умират в рамките на няколко седмици. Единственият оцелял е планинска овца, която е отгледана в Биологичния институт на Русия - той е живял шест години. Очевидно е, че е необходимо да се запази тази порода само в естествени условия за тях или поне в най-сходните.

Зоопаркът Новосибирск се занимава с спасяването на вида, както и сериозни опити за увеличаване на населението. Тази институция е единствената в света, където алтайските планински овце могат да се видят от всеки. Друг интересен факт е, че овцете, съдържащи се тук, безопасно раждат потомство.

Изследователи от зоологическата градина са изготвили план за отглеждане и отпускане на млади агнета. Като част от тази дейност, през септември 2018 г. четирима мъже са били пуснати в тяхното естествено местообитание, които са били отделно отделени в специална волиера. Събитието беше успешно и животните отидоха в гората. Според изчисленията на специалистите, те трябва да се срещнат и да станат част от голямо стадо диви овце в района на освобождаване.

Описание на планинската овца

Дължината на една възрастна планинска овца е от 120 до 200 см, височината при холката е 90-120 см, а теглото е от 65 до 180 кг. Различните подвидове варират по размер и цвят. Така че, най-големият представител е Памир архали. Цветът на животните варира от лек пясък до тъмно сиво-кафяв. Долната част на тялото е винаги по-светла. От страните са ивици кафяв цвят, разделящи горната част на тялото от дъното. Муцуната и обвивката са светли. Мъжът от планинската овца се отличава с наличието на характерен пръстен от светла вълна в шията и продълговата коса на тила. Проливането се случва няколко пъти в годината, зимната вълна е по-дълга и по-лека от лятото. Крайниците високи и стройни.

И мъжките, и женските от планинските овце имат дълги рога. При мъжете, размерите им са по-впечатляващи, от 180 до 190 см, те са усукани със спирали, с върхове и нагоре.

Хранителни характеристики на планинската овца

Дивата планинска овца е тревопасна, основата на диетата е разнообразието от тревиста растителност. Argali е особено предразположен към зърнените култури. Всички подвидове в диетата като цяло са непретенциозни, те могат да се хранят със седла и тюрлюгюци.

Едно животно може да се справя без питейна вода от доста време и да се задоволява с влагата, която идва от растенията. Ако е необходимо, можете да пиете и солена вода.

Разпространява се планинска овца

Планинските овце са често срещани в подножието и планините на Централна и Централна Азия, където се издигат на височини от 1000 до 6000 метра над морското равнище. Настъпват в Хималаите, в Памир и Тибет, в Алтай и Монголия. Преди това районът е бил по-широк и включвал западната и източната част на Сибир, както и югозападната част на Якутия.

Специфичните местообитания се различават за различните подвидове:

  • подвид Ovis amon amon живее в Гоби и монголски Алтай, в източната част на Казахстан, югоизточно от Алтай, югозападно от Тува и Монголия,
  • подвида на Ovis амониев калий е често срещан в Казахстан и Алтай,
  • подвида Ovis ammon hodgsónii - жител на Тибет, Хималаите, Непал, Индия,
  • подвида Ovis amon karelini се наблюдава на територията на Казахстан, Киргизстан и Китай,
  • подвида Ovis amonn rolii обитава Таджикистан, Киргизстан, Китай, Афганистан,
  • подвида Ovis ammon jubata живее в Тибет,
  • подвида Ovis ammon severtzоvi, открит в Западен Казахстан и Узбекистан.

Планинските овце предпочитат открити пространства, степни планински склонове и пиемонтни скалисти местности, тревисти алпийски ливади, обрасли с листни храсти. Отличителна черта на всички подвидове е сезонната вертикална миграция. През лятото планинските овце отиват в алпийския пояс, богат на тревиста растителност, а през зимата слизат на заснежени пасища.

Обикновен подвид на планинската овца

Видовете планински овце включват следните подвидове, които се отличават по местообитания и размери:

  • Анадолски муфлон (Ovis amon anatolisa),

  • Бухарски овен (Ovis ammon bosharensis),

  • Казахстански архари (Ovis аmnine),

  • Гансу Аргали (Ovis amon dalaimatae)
  • Тибетски планински овен (Овис амон хогсоний),

  • Северна Китайска планинска овца (Ovis amon jubata)
  • Тиен Шан планинска овца (Ovis amon karelin),

  • Аргали Козлова (Ovis amon kozlóvi),

  • каратауский горный баран (Оvis аmmоn nigrimоntаnа),
  • кипрский горный баран (Оvis аmmоn орhiоn),

  • горный баран Марко Поло (Оvis аmmоn роlii),

  • кызылкумский горный баран (Оvis аmmоn sеvеrtzоvi),

  • урмийские муфлоны (Оvis аmmоn urmiаnа).

Поведение горного барана

Горные бараны ведут преимущественно оседлый образ жизни. Зимой и летом они совершают вертикальные миграции. През лятото животните образуват малки групи, до тридесет индивида, а през зимата тези групи се обединяват и включват до няколко стотин глави.

Стадо планински овце е или жени с млади или ергенски групи. Възрастните мъже често пасат отделно от всички. В стадото овните са винаги толерантни и приятелски настроени, въпреки че не бързат да си помагат, но ако един овен издаде алармен сигнал, тогава цялата група се мобилизира. Сигналът за опасност при възрастни се похапва, в млади - блеи.

Дивата планинска овца - животно изключително предпазливо и интелигентно, способно постоянно да наблюдава околната среда. В случай на опасност, веднага се убедете в посоки, които са трудни за хищниците. С възможността да се катерят по скалите, планинската овца е сравнима с планинска коза. Средната височина на скока - до 2 метра, дължина - около 5 метра.

Планинските овце са най-активни сутрин, а следобед почиват и пасат сутрин и вечер.

Средната продължителност на живота на този вид е 10-12 години.

Развъждане на планински овце

Преди началото на размножителния период планинските овце създават групи до 15 индивида. Женските стават полово зрели на възраст от 2 години, както и мъжки, но последните влизат в игри за чифтосване дори след 2-3 години на възраст от 5 години. Преди това те се отклоняват от жените от големи по-възрастни роднини.

Условията на брачния период варират в зависимост от местообитанието на подвида. По това време възрастните овни създават за себе си „хареми“, които включват 8-25 жени. Млади мъже се събират в ергенски групи.

Мъжките през този период винаги са силно възбудени, активно преследвайки полово зрели женски и по-малко предпазливи от обикновените, отколкото хищници и ловци. Бият се също между мъжките, по време на които животните започват да бият с челата и рогата. Силните звуци, които възникват по този начин, дори могат да бъдат чути в планините на големи разстояния. След коловоза мъжките оставят женските и отиват в планините.

Бременността продължава 5-6 месеца, след което се раждат пролетните агнета. Раждането обикновено се случва в отдалечени скалисти места или гъсти храстови райони, където женските се отдалечават от стадото си. В постеля, обикновено 1-2 малки, тризната са редки. Средното тегло на новороденото е 3,5-4,5 кг. В първите дни на живота бебетата са много слаби и напълно безпомощни. Скриват се и се крият между големи камъни или в храстите. След няколко дни активността им нараства и те могат да следват майка си. Женските с телета се преобразуват в групи, които по-късно се присъединяват към миналогодишните млади. За около шест месеца млякото на агнетата продължава. Те започват да консумират зелен фураж на възраст от няколко седмици, а през есента преминават към самостоятелно хранене.

Растежът в планинските овце се наблюдава бавно и дълго време, което е особено забележимо при мъжете, които постепенно растат почти целия си живот.

Естествени врагове на планинската овца

Основните естествени врагове на планинските овце са вълци. Тези хищници причиняват големи популации от артодиакти, поради факта, че планинските овце се държат на плоски и открити, добре видими места.

В допълнение, броят на архарите и тези естествени врагове като снежните леопарди, леопарди, койоти, гепарди, орли и златни орли имат отрицателен ефект. Също така хората търсят тези животни. Добивът на този вид е свързан с производството на месо, кожи и скъпи рога.

Интересни факти за планинската овца

  • Планинските овце са най-големите представители на дивите овце. Латинското специфично име „amon“ датира от името на Бог Амон. Според митовете, поради силния страх от Тифон, небесните се превърнали в различни животни и Амон се превърнал в овен. Според древната традиция този бог дори е изобразяван като човек с големи и навити рога.
  • Заради роговете планинските овце са ловували хора от древни времена. Преди това в китайската традиционна медицина от тях се подготвяха различни отвари. Сега цената на рога на този вид достига десетки хиляди долари.
  • Планинските овце от пасищата често изтласкват добитък, след което полетата са напълно неподходящи за хранене на тези диви животни. Размерът на населението е неблагоприятно засегнат от изменението на климата, много тежки и снежни зими. Но като цяло, състоянието на броя на животните е трудно да се проследи заради техния планински начин на живот.
  • Планинските овце са включени в Червената книга на Русия, ловуването е забранено. Много е лесно да се укротят тези животни, те се държат в плен в просторни писалки с високи и здрави огради и в стаи с поилки и хранилки. За възстановяване на броя на видовете застрашени животни се поставят в зоологически градини и резервати.

Подвид на планинските овце

Видовете аргали или планински овце включват няколко добре проучени подвида, които се различават по своите външни характеристики:

  • Алтайска овца или Ovis амониев амон,
  • Анадолски муфлон или Ovis амона анатолиса,
  • Бухарски овен или Ovis ammon Bosharens,
  • Казахстански аргали или Ovis амононий,
  • Gansu Argali или Ovis ammon dalaimatae,
  • Тибетски планински овце или Ovis амон хогсоний,
  • Северна Китайска планинска овца или Ovis amon jubata,
  • Тиен Шан планинска овца или Ovis ammon карелини,
  • Argali Kozlova или Ovis amon kozlóvi,
  • Планински овце Karatau или Ovis ammon nigrimone,
  • Кипърски овен или Ovis amon orión,
  • овен планина Марко Поло или Овис амони роли,
  • Планината на Кизюлкум или Овис аммон северцови,
  • Ummian муфлон или Ovis ammon urmana.

Особен интерес представляват подвидовете архали - планински овце Алтай или Тиен Шан. Този бозайник, принадлежащ към семейството рогати овни, има най-мощните и много тежки рога. Средното тегло, което имат роговете на възрастен мъж, често достига 33-35 кг. Височината на зрелия мъж при холката може да варира между 70-125 cm, с дължина на тялото до два метра и маса в рамките на 70-180 kg.

Дължината на опашката е 13-14 см. За всички представители на подвида O. amon amon е характерно наличието на доста прилепнал тяло, тънки, но много силни крайници. Краят на лицето има по-светло оцветяване от главата и гърба му. Населението на алтайските планински овце може да бъде представено от две основни групи: женски с млади индивиди и зрели мъжки.

Не по-малко интересни са планинският овен Кызылкум или архарите Северцов. Тази ендемична територия на Казахстан в момента е застрашена от изчезване, а броят на този подвид не надвишава сто индивида. Ovis amon sevrtzovi е вписана в Червената книга, действаща на територията на Казахстан.

Поява на архари

Дължината на тялото на възрастен аргал е 120-200 см, с височина в холката 90-120 см и тегло в диапазона 65-180 кг, В зависимост от подвида, те се различават не само по размер, но и по цвят на тялото, но днес най-големият е Памир архали, или планински овен Марко Поло, който получи името си в чест на известния пътешественик, който даде първото описание на този бозайник.

Мъжките и женските от този подвид се характеризират с много дълги рога. Мъжът от планинската овца има по-големи, внушителни по размер рога, чието тегло често е почти 13% от общото телесно тегло на животното. Рога, дълги до 180-190 см, спираловидно усукани, завършващите се нагоре и нагоре.

Това е интересно! В продължение на много години роговете на планинските овце са много популярни сред ловците, така че цената им често е няколко хиляди долара.

Боядисването на тялото на рогати копитни бозайници може да варира значително, което се дължи на характеристиките на подвида. Най-често цветът е представен от много широк диапазон от леки пясъчни нюанси до тъмно сиво-кафяв цвят.

За долната част на тялото се характеризира с по-светъл цвят. По стените на тялото на планинския овен има тъмнокафяви ивици, които много ясно визуално отделят по-тъмната горна част на тялото от светлата долна част. Площта на муцуната и булото винаги имат цвят в ярки цветове.

Отличителна черта на цвета на мъжките планински овце е наличието на много характерен пръстен, представен от лека вълна и разположен около врата на животното, както и наличието на удължена коса в областта на шията. Такъв висококачествен артидоактивен бозайник хвърля няколко пъти в годината, а зимната кожа има по-светло оцветяване и максимална дължина в сравнение с лятното покритие. Краката на планинските овце са доста високи и много тънки, което, заедно със спиралните рога, е основната разлика в видовете от планинската коза (Сара).

Важно е! Когато има опасност от живот, възрастното животно започва да подушават много активно и достатъчно силно, а младите индивиди блестят като агнета на домашните овце.

Начин на живот и поведение

Планинските овце принадлежат към категорията животни, които се характеризират със заседнал начин на живот. През зимния и летния период т. Нар. Вертикални миграции се извършват от bovidy artiodactyls. С настъпването на лятото, планинските овце аргали се събират в сравнително малки стада, състоящи се от максимум тридесет глави, а през зимата такова стадо става много по-голямо и може да включи няколко стотици неравностойни животни.

Групата от планински овце може да бъде представена от обединението на женски и млади животни, както и отделни ергенски групи. Големите възрастни мъже могат да пасат отделно от цялото стадо. Тъй като практиката показва многогодишни наблюдения, обединени в едно стадо овце се държат доста толерантни и съвсем приятелски настроени един към друг.

Трябва да се отбележи, че възрастните овце обикновено не предоставят помощ на своите роднини, но поведенческите характеристики на всеки член, влизащ в стадото, се следят внимателно и ако има сигнал за тревога, издаден от един овен, цялото стадо заема позиция на изчакване.

Дивите планински овце се характеризират като много предпазливи и достатъчно умни бозайници, способни почти постоянно да следят цялата ситуация около тях. Когато се появят първите признаци на опасност, архарите се оттеглят в посока, която ще бъде най-малко достъпна за преследване от врагове. При катерене, планинската овца е малко по-малка от планинската коза.

Такъв артиодактил не може да се движи по повърхности от чист тип, а също така е способен да скача по-малко активно и лесно по скалисти места. Въпреки това, средната височина на скока достига няколко метра, а дължината може да бъде около пет метра. Максималната активност на планинската овца се наблюдава с началото на ранната сутрин, а по обед животните се изпращат за почивка, където дъвката се дъвче, докато лежи. Argali предпочитат да пасат в хладните сутрешни и вечерни часове.

Колко години живее аргали

Средната продължителност на живота на планинската овца или архарите може да варира значително в зависимост от много външни фактори, включително областта на разпространение. Но, като правило, в естествени, естествени условия, artiodactyl poloroye бозайник може да живее не повече от десет или дванадесет години.

Местообитание и местообитание

Планинските аргали живеят, като правило, в подножието и планинските райони в Централна и Централна Азия, издигат се на височина от 1,3-6,1 хиляди метра над морското равнище. Горски бозайник обитава Хималаите, Памир и Тибет, както и Алтай и Монголия. Сравнително наскоро обхватът на такива артодони е бил много по-широк, а планинските архари са били масивно открити в южната част на Западен и Източен Сибир, както и в югозападната част на Якутия.

Понастоящем местообитанието на архарите до голяма степен зависи от характеристиките на подвида:

  • подвид Ovis amon ammon се среща в планинските системи на Гоби и Монголския Алтай, както и в някои хребети и масиви на територията на Източен Казахстан, Югоизточен Алтай, Югозападна Тува и Монголия,
  • подвида Ovis amon sllium се намира в казахстанската планина, в северния Балхаш, Калбински Алтай, Тарбагатай, Монрак и Саур,
  • подвида Ovis ammon hodgsonii, открит в Тибетските планини и Хималаите, включително Непал и Индия
  • подвида на Ovis ammon karelini се среща в Казахстан, както и в Киргизстан и Китай,
  • подвид Ovis amonn rolii обитава територията на Таджикистан и Киргизстан, Китай и Афганистан,
  • подвида Ovis ammon jubata обитава огромното Тибетско планинство,
  • subspecies Ovis ammon supervizovi обитава западната част на планинските вериги в Казахстан, както и някои области в Узбекистан.

Планинските овце предпочитат сравнително открити пространства, които им позволяват да се скитат по степните планински склонове и пиемонтни скалисти местности, както и тревисти алпийски ливади, добре обрасли с листни храсти. Артидодиаридният планински бозайник често се среща в скалисти долини и долини със скалисти възвишения., Аргали се опитват да избягват места, които се характеризират с гъсти гъсталаци от дървесна растителност. Отличителна черта на всички подвидове е сезонната вертикална миграция.

Това е интересно! През лятото архари се изкачват в районите на алпийския пояс, богати на тревна свежа растителност, а през зимата, напротив, животните се спускат на територията на малки пасища.

Диета, това, което яде аргали

Дивите планински овце, архари, принадлежат към категорията на тревопасните животни, поради което основната дажба за артидоктилите е представена от разнообразната тревна растителност, характерна за района и района, в който съществува подвидът. Според многобройни научни наблюдения, всякакви други видове растителна храна, фактурирани архали, предпочитат зърнени култури.

Това е интересно! Всички подвидове са непретенциозни, затова, в допълнение към зърнените култури, те с голямо удоволствие и в големи количества ядат осо и метлица.

Бозайникът не се страхува от лошото време и валежите, затова активно се храни с буйна растителност дори по време на доста тежки дъждове. Наличието на вода за планинска овца не е ежедневна необходимост в живота, затова такова животно може спокойно да не пие дълго време. Ако е необходимо, архарите могат да пият дори солена вода.

Размножаване и потомство

Малко преди чифтосването планинските овце се комбинират в малки стада, състоящи се от максимум петнадесет глави. Сексуалната зрялост при жени аргали започва през втората година от живота, но способността за възпроизвеждане на животни се придобива едва на възраст от две години. Мъжът от планинската овца става полово зрял до две години, но животното взема активно участие в размножаването много по-късно, приблизително от пет години.

До тази възраст младите мъже непрекъснато се отклоняват от жените от най-възрастните и големи братя. Времето на активния коловоз не е еднакво в различните части на планинската овца. Например, при лица, живеещи на територията на Киргизстан, сезонът на колониите обикновено се наблюдава през ноември или декември. Характерна особеност на възрастните мъжки овни е способността да се създадат за себе си така наречените "хареми", състоящи се от осем или повече женски. Максималният брой жени на един възрастен мъж от планинската овца е около двадесет и пет индивида.

Заедно с женските, няколко незрели животни могат да бъдат включени в такова стадо. Сексуално зрели, но все още недостатъчно силни, млади мъже от такива bovidy дрезгави носове, които не са допуснати до женски от най-силните и напреднали съперници, по време на периода на състезанието най-често се обединяват в отделни малки групи, които бродят близо до създадените “хареми”.

По време на брачния период мъжете от архарите се характеризират със силно вълнение и много активно преследват полово зрели женски, в резултат на което стават по-малко предпазливи. Именно през този период ловците и хищниците не можеха да се доближат до опасните разстояния до артидоктилите. Многобройни турнирни битки се провеждат между възрастни и мъже, готови за чифтосване в сезон, в който животните се разпръскват и отново се събират, удряйки главите и рогата си с невероятна сила по време на балотажа.

Това е интересно! Силните звуци, съпътстващи такива удари, могат да бъдат чути в планините дори на разстояние от няколко километра. След приключване на сезона, мъжките аргали отново се отделят от всички женски и, обединявайки се в малки групи, се изкачват в планините.

Продължителността на бременността на женската аргал е приблизително пет или шест месеца, след което с настъпването на пролетната топлина се появяват агнета. Преди настъпването на агненето, женските от планински овце се отдалечават от основното стадо и търсят най-глухите каменисти или гъсти храстови зони за агнета. В резултат на агненето, като правило, се раждат едно или две агнета, но има и известни случаи на поява на тризнаци.

Средното тегло на новородените агнета пряко зависи от техния брой, но по-често не превишава 3,5-4,5 кг. Признаци на сексуален диморфизъм по отношение на теглото при раждането са много слаби. Новорожденные самки могут быть незначительно меньше самцов. В самые первые дни жизни новорожденные ягнята бывают достаточно слабыми и абсолютно беспомощными. Они затаиваются между крупных камней или в кустарнике. Примерно на третий или четвертый день ягнята становятся более активными и следуют за своей матерью.

Ако в първите дни всички околни женски от планинските овце предпочитат да останат сами, то след няколко седмици, след като потомството е станало малко по-силно, те започват да ферментират и дори да се обединяват в малки групи. Миналогодишните младежи впоследствие също се присъединяват към такива малки стада женски. Майчиното мляко се използва като основна храна от агнета на планински овце до средата на есента. Този полезен и силно подхранващ продукт по химичен състав и вкусови характеристики няма значителни разлики от млякото на домашните овце.

Зеленият фураж започва да се консумира пестеливо от агнетата няколко седмици след раждането, а с настъпването на есенния период голяма част от младите се хранят сами. Женските, тъй като те растат и се развиват, значително изостават от мъжете по размер.

Това е интересно! Планинските аргали растат доста бавно и дълго време, а бавният растеж е особено забележим при мъжете, които могат постепенно да се увеличават на практика през целия си живот.

Популационен статус и защита на видовете

Местните ловци масово стрелят планински овце за рогата си, които широко се използват от лечителите на китайската традиционна медицина, за да приготвят различни отвари. Почти всички подвидове на това копитно бозайниково животно живеят в доста недостъпни зони, така че е невъзможно да се контролира точно техният брой.

Аргали често се подменят от животински пасища, след което полетата стават напълно неподходящи за хранене на планински овце., Изменението на климата, прекалено сурова или много снежна зима, също има много негативен ефект върху съкращаването.

Аргали или планински овце аргари са включени в Червената книга на Руската федерация и това дава възможност да се изправи пред съда тези, които водят незаконния лов за застрашен. Както показва практиката, архарите могат да бъдат опитомени, а за удобно задържане в плен, такава говежди овце е достатъчно, за да се разпредели просторна писалка с висока и здрава ограда, както и стая с поилки и хранилки. За да се възстанови броят на видовете, застрашените животни също се поставят в специални защитени зони и се съхраняват в зоологически градини.

Гледайте видеоклипа: Агро коментар: Завистта, овцете в Трън и de minimis, автор Светлана Трифоновска (Ноември 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send